grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

У Kонавлама договорено рјешење за стабилизацију дотока воде

хе дуПроблем са осцилацијама количина воде које стижу из система Плат до Херцег-Новог биће ријешен до почетка сезоне, договорено на састанку предсједника општине Херцег-Нови Дејана Мандића са начелником општине Конавли Луком Кордом који је јуче одржан у Груди.

Учесници састанка били су и савјетник предсједника општине Владимир Мрачевић, технички директор херцегновског Водовода Мићо Стојановић, директор Конавоског комуналног друштва Марко Главић и директор ХЕ Плат Мато Мишковић.

Проблем је видљив у посљедњих неколико мјесеци, а настао је као посљедица појачаног рада ХЕ Дубровник у Плату и већег протока воде кроз хидротехнички тунел Требишњица- Плат.Тиме је смањен притисак у цјевоводу Плат - Херцег-Нови и у прекидну комору стижу мање, недовољне количине воде .То изазива осцилације количина воде које стижу до Херцег-Новог, које се крећу од 250 до 400 литара у секунди.

-У овим зимским условима, када је потрошња мања, не осјећамо то као проблем,  али треба се припремити за туристичку сезону. Данас смо договорили техничко рјешење– рекао је Мрачевић и објаснио да су техничке службе двије општине то питање у међувремену усагласиле  –  Хидроелектране Хрватске преузеле су обавезу да направе пројектно рјешење за ново пумпно постројење које ће у континуитету и уједначено снабдијевати водом овај систем. То је инвестиција од 140.000 еура за коју ће средства обезбједити Хидроелектране Хрватске. Ово пумпно постројење биће постављено у оквиру комплекса ХЕ Дубровник, на траси хидротехничког тунела, прије прекидне коморе.

За радове на постављању овог постројења искористиће вријеме ремонта хидротехничког тунела који је планиран почетком јуна. Након 15 до 20 дана, када се заврши ремонт и вода поново пусти у тунел, у функцији ће бити и ова пумпна станица. Мрачевић је најавио разговор са представницима ХЕ Требишњица о повољнијем тајмингу за ремонт хидротехничког тунела. – Тражићемо да почне  раније, у мају, да не бисмо ушли у сезону без воде као што је то било прошле године.

Договорено је такође да техничке службе водоводних предузећа двије општине  обиђу трасу цјевовода и предложе неопходне интервенције које треба урадити. Добра вијест је да су цијелу трасу  преко које пролазии цјевовод (некада је туда пролазила жељезничка пруга)  конавоски ватрогасци очистили  тако да је сада олакшан приступ овом инфраструктурном објекту. Све ове активности  треба да буду завршене прије почетка туристичке сезоне.

Прикључење на Регионални водовод по плану

Активности на реализацији пројекта прикључења херцегновске општине на Регионални водовод одвијају се како је планирано. Одржано је неколико састанака са представницима Регионалног водовода и договорена локација за постављање резервоара на бијелској страни у Јошицама тако да је све спремно за расписивање тендера за избор пројектанта. Представници Регионалног водовода одржали су и неколико састанака са представницима Тивта око усаглашавања трасе којом ће цјевовод бити постављен преко територије ове општине. Њихов предлог је да се цјевовод постави дуж  магистралног пута.