grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Херцег-Нови домаћин радионице посвећене заштити биодиверзитета Медитерана

NAs31052019Херцег-Нови је данас домаћин радионице прекограничног пројекта PANACeA под називом „Управљање прекограничним утицајима у приоритетним подручјима“, а која је усмјерена на креирање акционог плана за управљање природним ресурсима и биодиверзитетом Медитерана базираног на екосистемском приступу.

PANACeA је пројекат у оквиру Interreg MED програма на којем је црногорски партнер Општина Херцег Нови, а кофинансиран је од стране Европског фонда за регионални развој. Радионицу у хотелу Палмон баy организовала је Канцеларија за међународну сарадњу Општине, а учесници су представници партнера из Шпаније, Италије, Грчке, Француске, Хрватске, Албаније и Црне Горе.
Присутне је на отварању радионице у име Општине Херцег Нови поздравио менаџер Драган Шимрак, који је истакао да се Херцег Нови захваљујући PANACeA повезао са новим партнерима, те да су овакви пројекти на линији су заједничког циља да се подигне свјест о начинима за међусобно повезивање и што боље управљање механизмима за заштиту природе у нашем региону.
 „Медитеран нам је свима дом. Оно што утиче на биодиверзитет Медитерана има значајне посљедице по свакога, била то позитивна или негативна промјена. Зато је питање заштите тачка уједињења и он њему можемо озбиљно разговарати само ако се укључе сви. Дјеловање у овој области подразумијева како промјене понашања појединаца у нашим заједницама, тако и промјене политика држава и градова у области заштите животне средине и одрживог коришћења природних ресурса“, казао је Шимрак и пожелио учесницима корисну размјену знања и искустава.
Са другим пројектима Херцег Новог, који су у фази аплицирања или имплементације, присутне је у уводној ријечи упознала шефица општинске Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић. Како је истакла, град снажно и озбиљно ради на развијању партнерстава, како кроз билатералне односе са другим локалним управама, тако и кроз прекограничне пројекте, а управо одрживи развој и заштита животне средине су важна област за повезивање.

„Фокусирани смо на јачање ресурса и капацитета за учешће у пројектима, чему ће значајно допринијети и партнерство на PANACeA пројекту, због чега смо веома захвални на позиву да се укључимо и као црногорски партнер допринесемо заједничком циљу“, казала је Кордић.

Циљеве радионице у Херцег Новом присутнима је представио Др Амир Абдула са Универзитета у Малаги.
„Вјерујем да ће ова радионица бити веома успјешна јер имамо сјајну листу учесника, експерта чије идеје и енергија су нам свима потребни“, поручио је Абдула.
Како је објаснио, тема радионице је веома комплексно питање прекограничних утицаја на биодиверзитет Медитерана, са фокусом на Јужни Јадран. Најбољи одговор на овај изазов је управљање базирано на екосистемском приступу (ЕБМ), које није засновану на појединачним случајевима и проблемима, већ препознаје морске и обалне екосистеме као богате мјешавине разноврсних елемената који су у сталној интеракцији, казао је Абдула.
Исход рада учесника PANACeA радионице у Херцег Новом биће идентификовање предстојећих изазова и могућности за прекогранично дјеловање, а потом успостављање концептуалног оквира за креирање екорегионалног акционог плана за Јужни Јадран.