grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Грађански сат Министарства одбране за новске средњошколце

NasGCas07062019Новски средњошколци данас су присуствовали грађанском сату Министарства одбране Црне Горе, на којем су информисани о могућностима за запошљавање, добровољном служењу војног рока, пројектима за младе, образовању на иностраним војним академијама и могућностима стипендирања.

Грађански сат је организовао Директорат за људске ресурсе Министарства одбране, уз подршку Општине Херцег Нови и Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“.  У име града домаћина присутне је на самом почетку поздравио менаџер Општине Драган Шимрак.
„Боље информисање младих о могућностима за едукацију и запошљавање представља једно од сталних настојања херцегновске локалне управе. Ови циљеви дефинисани су у нашој Стратегији за младе и Локалном акционом плану за младе, који су референтан оквир за подршку бројним пројектима“, казао је Шимрак и додао да је Општина  с тим циљем и до сада била партнер васпитно-образовним установама.
Како је казао, војни позив је за људе са јасним афинитетима, јаком вољом и високим степеном одговорности, који је увијек уживао посебан друштвени статус и углед, а данашња презентација ће га приближити младима и можда бити моменат опредјељења. Он се нада да ће Министарство одбране наставити да свој рад приближава грађанима Црне Горе и остварује ширу сарадњу са локалним самоуправама.
„Херцег Нови је богат даровитим, посвећеним младим људима који ће засигурно оснажити сваку институцију чији дио одлуче да постану“, поручио је Шимрак.
GCAS07062019Са средњошколцима су разговарали потпуковник Перица Бојичић и капетан Ратко Ћосовић из Директората за људске ресурсе Министарства одбране, који су изразили задовољство што су гости Херцег Новог.
Бојичић је истакао да је циљ кампање повећање степена информисаности  о улози и значају Војске Црне Горе и упознавање са предностима војног позива.
Циљна група су млади људи до 25 година, па је фокус разговора био на њима намијењене пројекте и могућности – добровољно служење војног рока, запослење за војнике по уговору, упућивање на иностране војне академије, могућности за стипендирање на цивилним факултетима, љетњи војни камп за младе, пракса у јединицама Војске. Објаснио је младима који су критеријуми, услови и какве обуке је неопходно проћи.
Говорећи о родној равноправности, Бојичић је казао да су данас 10% жена у униформама, те да је тај број све већи, постоји интересовање међу дјевојкама за ово звање и показују одличне резултате.
Како је казао, дефицитарна занимања у Војсци су из области медицине, ИТ сектора, заштите на раду, заштите животне средине. За младе људе који су заинтерсовани за ова занимања постоје веће могућности за запослење у Војсци.
Бојичић је казао да је Директорат заинтересован за сарадњу са средњим школама и локалним самоуправама у циљу реализације идеја и пројеката намијењених младима. Позвао је управу херцегновске школе да разговарају о могућностима за обављање праксе у јединицама Војске, рецимо на школском броду „Јадран“ или у Бару.
Он је најавио да намјеравају на јесен у Херцег Новом да организују техничко-тактички збор и промовисање Војске Црне Горе и у пракси.