grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Обиљежен 4. јул, Дан борца у Херцег-Новом

NAs04072019Дан борца обиљежен је данас у Херцег-Новом централном прославом у Суторини, гдје су вијенце палим борцима за слободу положили предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић  и предсједник СУБНОР Херцег Новог 1941-1945, Михаило Килибарда.

Обиљежавању Дана борца присуствовали су и потпредсједници Општине Данијела Ђуровић и Милош Коњевић, конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, као и представници борачких организација и грађани.
Обиљежавањем Дана борца у спомен парку у Суторини, сјећамо се и славимо све претке који су током бурне историје бранили своје породице, домове, обичаје, језик, слободу и отаџбину, казао је предсједник Катић, након чега је нагласио да Дан борца не смије бити само бројка у историјској читанци, јер данас, много година касније, фашизам као државно уређење радикалног ауторитативног национализма и даље постоји.
-Велики број људи и даље се бори за основна права и слободе, која се тешком муком освајају, а лако губе. Зато ми не смијемо заборавити и обезвриједити датуме који представљају почетак антифашистичке борбе, морамо чувати и на млађе нараштаје преносити сјећање на бројна имена и датуме који су одредили ток историје и будућност нашег народа, нагласио је Катић.
Дан борца обиљежен је данас и у Бијелој, гдје су чланови те Мјесне организације бораца положили вијенац и цвијеће на гроб Мила Савовог Шеровића, код цркве Полагања ризе пресвете Богородице. Шеровић је био борац Бокељске Народноослободилачке бригаде, погинуо у борби против балиста у Дреници на Косову, у октобру 1945. године. Породица Шеровић је дала још једног храброг сина револуције – Петра, који је дао пуни допринос ослободилачкој борби Бијеле и Херцег Новог.
DBo472019-Не смијемо заборавити имена погинулих у рату и жртава фашистичког терора: Вуковић Јово, први погинули борац Орјенског батаљона из Бијеле, Илић Ратко, Попивода Даница и Саво, Попивода Марко, Сијерковић Максим и Стево, Сеферовић Никола и Радослав, Шеровић Бранко и Неђељко, Маловић Ратко, Узелац Јанко, Кнежевић Глиго, Шеровић Мило, Шабановић Никола, Фанфани Бранко и Желалић Ненад, нагласио је предсједник мјесне борачке организације, Божо Шеровић.