grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Амбасада Италије ће помоћи повезивање Херцег Новог са Падовом и Барлетом

nas06072019Сарадње Амбасаде Италије у Црној Гори и Општине Херцег Нови на завидном је нивоу, а у наредном периоду то дипломатско представништво ће помоћи сарадњу Херцег Новог и Падове, између којих су прије двије године размијењена писма намјера о успостављању сарадње.

Такође, за очекивати је и обнову веза нашег града са Барлетом, са којом је потписана Повеља о братимљењу 2016. године, неки су од закључака јучерашњег састанка амбасадора Италије у Црној Гори, Њ.Е. г. Луке Зелиолија са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем.

Иницијатива за успостављање сарадње Херцег Новог и Падове услиједила је након што је тијело Светог Леополда Мандића боравило у нашем граду 15. и 16. септембра, 2017. године. Лик и дјело католичког свеца, који је рођен у Херцег Новом, а већи дио живота провео у Падови, гдје је и преминуо, представљају добар основ за почетак сарадње два града, што свакако представља намјеру која прати тренд развоја и интеграције регија и градова у Европској унији, сагласни су били званичници два града прије нешто више од двије године. Сагласје и пријатељске намјере и даље постоје, а реализацију конкретних активности ће у наредном периоду помоћи и Амбасада Италије.
Састанку су присуствовали и одборници херцегновске Скупштине, Тамара Вујовић и Јован Суботић, који су указали на актуелна економска и културна дешавања у граду, али и на отежану сарадњу локалних самоуправа са министарствима и државним органима.
Амбасадор Зелиоли интересовао се за „кључ“ стабилности локалне власти, приватизациони процес Института „Др Симо Милошевић“, као и за испуњеност предизборних програма партија на власти у Херцег Новом.
Напоменуо је и да је из разговора са представницима других општина упознат са ситуацијом отежане сарадње градова са државом, па и оних на чијем су челу партије које чине власт на државном нивоу, али и са појавом нестабилности власти чији су узроци несугласице и неслагања партија које чине коалицију.  Такође, реализација економских питања захтијева усклађеност са законом, па се измјене законских рјешења некада чекају науштрб брзине економског развоја, потврдио је амбасадор Зелиоли.

Предсједник Катић информисао је амбасадора да је локална власт у овом тренутку на 60 одсто реализације предизборног програма, те да у наредне двије године слиједе реализације пројеката аутобуске станице, јавних гаража и путне и водоводне инфраструктуре на полуострву Луштица. Заједнички интерес у виду побољшања услова и квалитета живота за све грађане, као и сам развој града, кључни су елементи стабилности локалне власти, али и способност учења на грешкама, како својим тако и других, што није чест случај у Црној Гори, казао је предсједник Катић.
Он је подсјетио да је Амбасада Италије учествовала у организацији овогодишњег, јубиларног Празника мимозе, те да представља важну подршку Херцегновском стрип фестивалу. Размјена културних програма са другим градовима и државама резултат је отворености Херцег Новог, захваљујући којој је културна сцена нашег града богатија, а сусрети и сарадња међу установама и ствараоцима чешћи и озбиљнији. Препознати смо као град који представља и промовише културе других народа у њиховим различитим изразима, и то ће остати наше трајно усмјерење, нагласио је предсједник Катић.
Учесници састанка сложили су се да би број италијанских туриста у Херцег Новом могао бити већи, узимајући у обзир да је у 2018. години наш посјетило 2000 туриста из Италије, а у 2017. нешто преко 1800.
У Дворани Парк синоћ је одржан „Концерт за пријатељство“, маестра Роберта Турина и Мирана Бегића, у организацији Амбасаде Италије у Црној Гори, а у сарадњи са италијанским Институтом за културу у Београду, Општином Херцег Нови и Јавном установом културе „Херцег фест“. Бегић није могао учествовати из здравствених разлога, па је, како је публику информисано амбасадор Зелиоли, као симбол флексбилне сарадње Италије и Црне Горе у рјешавању криза последњег тренутка, изнађено рјешење – декан цетињске Музичке академије маестро Бојан Мартиновић и маестро Вујадин Кривокапић представили су Оперу бр. 7, мађарског композитора Миклоша Роже.