grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Сарадња Општине са Фондом ПИО и Савезом удружења пензионера ЦГ на рјешавању стамбених питања најстаријих суграђана

Sastanak 10072019Општина Херцег Нови предано ради на дефинисању локације за изградњу зграда за рјешавање стамбених питања пензионера, а у том пројекту ће имати подршку Фонда ПИО Црне Горе и сарадњу Савеза удружења пензионера Црне Горе, закључено је на данашњем састанку у Кабинету предсједника Општине.

Побољшање статуса и услова за живот пензионера у Херцег Новом је заједнички интерес локалне управе, Фонда и Савеза, поручено је током разговора предсједника Општине Стевана Катића са директором Фонда ПИО Душаном Перовићем и предсједником националног Савеза удружења пензионера Бранком Вешовићем. Састанку су присуствовали представници Удружења пензионера Херцег Нови, на челу са предсједником Александром Радуловићем, секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, потпредсједница Скупштине општине Драгана Станишић и савјетница Предсједника Тамара Вујовић.

Рјешавање стамбеног питања препознато је као кључни проблем новских пензионера. Представници локалне управе информисали су да постоје три предлога локације, за које су тражени урбанистичко-технички услови, како би се видјело да ли је могућа изградња објеката за колективно становање који ће задовољити актуелне потребе. Након тога, биће могуће одредити локацију, те кренути у даљу процедуру и одредити модел по којем би пројекат био реализован.

Фонд ПИО ће подржати ову иницијативу херцегновске локалне управе, по моделу који је раније примијењен у другим црногорским градовима, казао је директор Перовић и поручио да су на располагању за сарадњу у циљу побољшања услова за становање и живот најстаријих суграђана.

Представници Удружења пензионера Херцег Нови истакли су да имају веома добар однос са локалном управом, која на различите начине помаже ову категорију становништва – обезбјеђивањем услуга геронтодомаћица кроз пројекат „Њега старих лица“, бесплатним картама за јавни превоз за најугроженије пензионере, плаћањем закупа просторија за рад удружења. Посебно је важна чињеница да је Удружење пензионера по први пут препознато као посебна ставка у Буџету Општине, што показује озбиљан и одговоран приступ.
Поручили су да је стамбено једно од најважнијих питања, јер, према последњој анкети,  87 пензионера нема сопствени кров над главом, те изразили наду да ће локација за изградњу станова ускоро бити дефинисана.
Осим тога, новски пензионери су као посебно важно истакли питање опстанка и стабилног функционисања Болнице Мељине, истичући забринутост у вези са рјешавањем статуса ове установе која је неопходна за адекватну здравствену заштиту свих грађана Херцег Новог.