grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Амбасадорка САД-а Рајнке у првој званичној посјети Херцег-Новом

NAs17072019Америчка амбасада отворена је за сарадњу са Општином Херцег-Нови, а могућности за размјену су бројне, поручила је амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Њ. Е. Џуди Рајзинг Рајнке на састанку са предсједником Општине Стеваном Катићем и сарадницима.

Како је казала јуче, током своје прве званичне посјете, нада се унапређењу партнерства са Херцег-Новим, као градом који из године у годину посјећује све већи број америчких држављана, и вјерује да ће у будућности бити доста прилика за повезивање и заједничке пројекте.

Амбасадорка Рајнке изразила је задовољство због реализације пројекта изградње Дневног центра, који је донација Команде америчких снага за Европу, кроз програм хуманитарне помоћи који спроводи Канцеларија за одбрамбену сарадњу при Америчкој амбасади у Подгорици. Она је казала да се ради о добром примјеру сарадње, те да се радује што ће овај пројекат омогућити едукацију дјеце са сметњама и тешкоћама у развоју.
Циљ нам је да помогнемо да се изграде мостови повјерења и пријатељства, поручила је Рајнке.
Такође, амбасадорка Рајнке се интересовала за развој наутичког и крузинг туризма и могућности које постоје у тој области, као и за сарадњу у области културе и образовања кроз различите пројеке и размјене.
Предсједник Општине Стеван Катић информисао је Амбасадорку о актуелним пројектима, те планираним и инвестицијама које се реализују на подручју Херцег Новог, као града који се убрзано развија. Локална управа је усмјерена на побољшање инфраструктуре и побољшање услова за живот грађана, те добру комуникацију са инвеститорима, казао је Катић.

Говорећи о потенцијалима за развој, апострофирао је полуострво Луштица као зону која је веома атрактивна за инвеститоре. Казао је да Општина активно учествује у поступку израде пројеката за водоводну и путну инфраструктуру овог дијела општине, на којем је у току и реализација пројекта једне америчке компаније.
Упознајући Амбасадорку са главним изазовима у функционисању локалне управе, Катић је изразио незадовољство комуникацијом са државном власти, од које врло често зависе значајни пројекти, као и новим законским рјешењима која отежавају функационисање и смањују аутономију локалних управа.  Као значајне тему навео је саобраћајни проблем са којим се суочавају сви градови Боке Которске, те проблем гужви на граничним прелазима који је основни разлог негодовања туриста. Осим тога, информисао је о лошим приватизационим аранжманима које је држава спровела у Херцег Новом, њиховим ефектима на привреду града и актуелним статусом.
Катић је истакао да је лани евидентирано 59% више ноћења америчких туриста у односу на годину раније, што показује да је наш град изузетно атрактивна дестинација. Туристичка понуда је значајно унапријеђена отварањем нових смјештајних капацитета високе категорије, а град не заостаје ни када је у питању културна понуда.
Усвајањем ПУП-а, а потом и израдом Стратегије развоја града, као и активностима у циљу унапређења градске инфраструктуре, Херцег Нови наставља да остварује предуслове за успјешна будућа улагања међу којима ће, нада се Катић, бити и она америчких компанија. Као значајне пројекте издвојио је изградњу аутобуске станице, јавних гаража, депоније, спортских објеката, који ће се наћи у Мапи инвестиција и представљају одличну могућност за склапање јавно-приватних партнерстава.