grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У Баошићима обиљежено 77 година од погибије шесторице стријељаних родољуба

  • понедјељак, 05 август 2019 10:54

Nas04082019Поводом 77 година од страдања бораца Народноослободилачког рата, Васа Камилића, Ђура Дабовића, Јова Дабовића, Кирила Цвјетковића, Стева Цвјетковића и Тома Вујичића, на спомен обиљежје у Дубцима у Баошићима, вијенце су јутрос положили представници Општине, Мјесне заједнице Баошићи и потомци породица настрадалих.

adidas superstar damen glitzer silber

Предсједник МЗ Баошићи Ђуро Цвјетковић нагласио је да је ово дан који се у том мјесту са поносом обиљежава. Подсјетио је да су младе родољубе на овом мјесту стријељале италијанске окупаторске власти 5. августа ’42. године.
-Њихова жртва је доказ да у генима имамо националног достојанства и патриотизма. Сваки Баошићанин воли појсетити ово мјесто, јер одише посебношћу, нарочито знајући зашто и коме је споменик подигнут. Без обзира што године пролазе, сјећања на њих не блиједе и надам се да никада неће ни изблиједити, јер њихова дјела, и нажалост кратки али достојанствени животи, оставили су задатак нашем мјесту и нашим породицима и потомцима да их заувијек памтимо, што неће бити тешко. Исто тако, кроз приче о палим борцима, морамо нашим нараштајима пренијети приче и осјећања која имамо, јер су управо и нама младима причани док смо били дјеца. На тај начин смо од малих ногу с поносом долазили на ово мјесто са својим родитељима и осталим Баошићанима како би одали почаст шесторици родољуба, казао је Цвјетковић.

Обиљежавању годишњице присуствовао је и директор Агенције за изградњу и развој града Боро Лучић, а породицама палих бораца обратио се предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, поручивши да локална управа са посебним пијететом баштини сјећање на шесторицу Баошићана који су у себи носили све оно што је окупатору сметало – неспорну храброст и несумњиву љубав према домовини и идеји слободе.
-Знам да се међу свима вама ријеч преносила са кољена на кољено, до данас, о животима и дјелима палих бораца. То говори о њима, али и овама који гајите ову традицију. Један град може бити поносан да међу својим житељима има родољубе, какви су били хероји због којих смо данас овдје, али и као што сте сви ви – који имена предака не препуштате прошлости и забораву. Вјерујем да ћемо сви заједно у годинама пред нама наставити његовати сјећање на оне који су слободарски и достојанствено бранили своја огњишта и породице, своје Баошиће и свој Херцег Нови, поручио је Катић.
Полагању вијенаца присуствовао је и саилинг теам Једриличарског клуба Јово Дабовић.