grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У манастиру Савина пред великим бројем вјерника обиљежена слава оснивача града

SlavaGrada2019У манастиру Савина данас је обиљежена слава заштитника града Херцег Новог – Светог архиђакона Стефана.
Свету архијерејску литургију служио је архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, заједно са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем, епископом милешевско-пљеваљским Атанасијем, епископом диоклијским Методијем и епископом Атанасијем Јевтићем са свештенством.

Обиљежавању славе заштитника града Херцег Новог присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић са сарадницима.
Како је казао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Новљани већ годинама у слози обиљежавају славу заштитника Херцег Новог.
-Честитам славу овоме граду, градоначелнику, свима који служе овом граду, да би Свети архиђакон Стефан био путоказ свима њима и свима нама, како се треба сабирати око хљеба живота, око Бога, љубави, који је себе принио за живот свијета, као хљеб вјечнога живота. То је оно што је суштина наше вјере хришћанске и свих сабрања кроз вјекове до данас, а тако ће бити до краја свијета и вијека, поручио је Амфилохије.
Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, посебно задовољство представља чињеница да се у граду краља Твртка, који му је 1382. године дао име Свети Стефан, данас одржава Светостефански сабор, и то у години када Српска Православна Црква обиљежава осам вијекова светосавске самосталности.
-Херцег Нови је град богате историје и славне прошлости, о чијој вјековној оданости светослављу свједочи 85 православних храмова које смо кроз историју сачували. Родољубиви Новљани православци увијек су били уз свој народ, доприносили друштвном развоју и напретку. То нам данас потврђују и бројне задужбине, којих ћете у Херцег Новом, у односу на број становника, наћи више него у било ком другом црногорском градову - Српска поморска школа у Србини, Сербско народно-православно училиште на Подима, школе на Мокринама и Каменом су само неке од њих, казао је Катић.

Он је додао да је већина ових објеката, које су добротвори оставили са жељом да служе локалном становништву, данас у власништву Државе и, иако су у лошем или рушевном стању, град којем су посвећене не може да утиче на њихову намјену и судбину. Осврћући се на предложени Закон о слободи вјероисповјести изразио је наду да иста судбина неће задесити бројне задужбине и храмове који су црквена имовина.
-Драго ми је што је, након Подгорице, управо Херцег Нови изабран за други сабор и што вас видим у оволиком броју. Данас ће још једном одјекнути снажна порука да је наш народ против овако предложеног Закона. Сигуран сам да ће је државни органи чути, а надам се да ће глас грађана утицати да повуку неприхватљиво предложено рјешење. Општина Херцег Нови увијек ће настојати да поштује и заступа интересе вјерног народа нашег града, залажући се са одбрану људских права, слободе вјероисповјести и једнак третман свих вјерских заједница у нашој држави, поручио је предсједник Катић.
Током обиљежавања славе заштитника града Херцег Новог одржан је Светостефански црквено-народни сабор, па је свештенство присутне вјернике упознало са Прогласом народа Боке. Ради се о сабрању архиепископа црногорско приморског, епископа будимљанско никшићког, херцеговачког и милешевског. Проглас је прочитао игуман Манастира Савина, отац Макарије.
Присутнима у Манастиру Савина обратили су се и предсједник УО Матице боке Жељко Комненовић и предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић, а обиљежавању славе заштитника града присуствовао је и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.
У културно умјетничком дијелу програма учествовали су чланови КУД „Косовски божур“ и хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице.