grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Скупштина утврдила коначан изглед новог грба и заставе Херцег Новог

naslgrbzastavaКоначан изглед новог грба и заставе Општине Херцег Нови утврдили су на данашњем засиједању одборници Скупштине општине Херцег Нови, усвајањем Одлуке о измјени и допуни Статута Општине Херцег Нови.

Коначан изглед новог грба и заставе Општине Херцег Нови утврдили су на данашњем засиједању одборници Скупштине општине Херцег Нови, усвајањем Одлуке о измјени и допуни Статута Општине Херцег Нови.

Од више понуђених варијанти грба, претходну сагласност Министарства добила је графичка варијанта у којој су кринови замијењени копљем, које у хералдици представља симбол оданости и заштите. Копље у композицији грба има улогу чувара куле (односно града), док је у симболичком смислу персонификација свих грађана Херцег Новог, како оних у прошлости, тако и оних у садашњости и будућности, опредијељених на оданост граду, чувању и заштити муниципалних вриједности.

Слиједи достављање усвојене Одлуке Влади Црне Горе, ради давања сагласности на одредбе Статута Општине Херцег Нови којима су утврђени симболи и празник Општине, након чега ће нови грб и застава бити и формално-правно дефинисани.
На овај начин, Херцег Нови ће умјесто амблема, који је деценијама у употреби, добити грб и заставу осмишљене по свим правилима хералдике и вексилологије. Аутор предлога градских симбола је Новљанин, архитекта, конзерватор и хералдичар Срђан Марловић. Сви грбовни елементи посједују историјско утемељење, везују се за контекст Општине Херцег Нови и представљају специфично културно наслијеђе нашег града стварано вјековима.
Усвајању нових симбола претходила је израда Елабората предлога рјешења грба и заставе који потписује Марловић, те представљање предлога руководству локалне управе и одборницима, као и расправа са заинтересованим грађанима Херцег Новог.