grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Позориште мост између Санкт Петербурга и Херцег-Новог

  • сриједа, 11 септембар 2019 15:39

Sastanak Sankt PeterburgNASГостовање Театра младих “А.А. Брианистев” потврђује опредијељеност града Санкт Петербурга да развија сарадњу са Херцег Новим у области културе и туризма, истакли су представници два града на састанку у Општини Херцег-Нови.

Сусрет на којем се разговарало о даљим моделима повезивања уприличен је поводом црногорске премијере мјузикла „Сирота Лиза“ Театра младих из Санкт Петербурга у пуној херцегновској Дворани Парк. Директорицу Театра Светлану Ловрецову и њене сараднике угостио је предсједник Општине Стеван Катић са сарадницима.
Ловрецова је изразила задовољство због одличне реакције публике на извођење овог театра које постоји већ скоро 100 година и прво је позориште за младе у Русији, а наступа широм свијета.
„Енергија која се десила између глумаца и публике у Херцег Новом саградила је још један стуб којим се ојачава мост веза између наша два града“, казала је Ловрецова.
Задовољна што је баш позориште основ за повезивање, она је позвала представнике Херцег Новог да представе наш град на фестивалу Дуга, који се одржава у мају и представља једну од манифестација врхунског квалитета у Санкт Петербургу.

Ловрецова се захвалила Туристичкој организацији и истакла да су сјајни домаћини. Такође, упутила је ријечи хвале Јавној установи културе „Херцег Фест“ на подршци у организацији представе. Како је додала, гостима из Русије је Херцег Нови предивно откриће, а главна глумица је одмах изразила жељу да наступи на позорници Канли Куле, па се надају новим заједничким пројектима.
Говорећи о повезаности културе и туризма, Ловрецова је казала да би велики број грађана Русије радо долазио у Црну Гору током цијеле године, али велику блокаду представља недостатак директних летова. Како је казала, увођење директних линија током цијеле године сигурно би допринијело и већој посјети током Празника мимозе, на који ће и сама настојати да дође.
Осврћући се на успостављене односе Туристичке организације Херцег Нови и Комитета за културу Санкт Петерсбурга, Ловрецова је закључила: „Спремни смо и отворени да тражимо нове путеве за јачање сарадње“.
Предсједник Катић и сарадници захвалили су се Ловрецовој што је, као руководилац најзначајнијег театра младих у Русији, већ други пут гошћа нашег града, те што се лично залаже за сарадњу Санкт Петербурга са Херцег Новим.
Како се могло чути, Херцег Нови је ове године забиљежио одличну посјету туриста из Русије. Разлог за то су, између осталог, добра кампања и партнерство са руским градовима који су допринијели бољој видљивости нашег града на великом тржишту Русије.
Промотивна кампања на руском тржишту траје и постоји велико интересовање за долазак у нашу земљу. Поред тога, Херцег Нови ће наставити да остварује нове контакте са руским градовима, а у плану су програми и гостовања који ће представити богатство руске културе и на тај начин јаче повезати два народа, а у чему ће посредовати и Амбасада Руске Федерације у Црној Гори, закључили су представници локалне управе.
Састанак за завршен уручивањем захвалница за развој и јачање културних веза између Херцег Новог и Санкт Петербурга, које су поред Ловрецове завриједили предсједник Комитета за културу Санкт Петербурга Константин Едуардовиц Сухенко и извршни директор предузећа „Нови Петербург“ Јуриј Груздев.