grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Херцег Нови озваничио сарадњу са португалским градом Естареја

Estareja1Општина Херцег Нови озваничила је пријатељство са португалским градом Естареја, меморандумом који су јуче потписали предсједници двије општине, Стеван Катић и Диаматино Сабина. Како је поручено након потписивања, Меморандум о пријатељству и сарадњи ће продубити и учврстити везе, са намјером будућег братимљења између двије општине.

Пријатељски односи између Естареје и Херцег Новог трају већ неколико година, а успостављени су под окриљем прекограничног пројекта “TIPS4ЕU”. Партнерство на пројекту омогућило је двјема општинама да стекну увид у просторне и социо-економске особености, као и афинитете друге стране. Партнери су се потом одлучили на потписивање Меморандума, имајући у виду значај учвршћивања сарадње и пријатељства између европских општина, са акцентом на размјену искуства у различитим областима развоја и промовисања међукултурног дијалога.
„Као челници градова, ми треба да развијамо међународну сарадњу, имамо обавезу да будемо отворени према другим градовима и његујемо пријатељство. Увијек имамо много да учимо једни од других“, поручио је предсједник Општине Естареја Диамантино Сабина.
Како је казао, Херцег Нови и Естареја имају доста географских и културних разлика, али и сличности. Оба града су уз море, односно океан, људи су сличног менталитета – отвореног ума и гостољубиви.
„Сви смо ми исти ако нам је срце на истом мјесту. Сигуран сам да ће ово бити богата сарадња у којој ће?BCо се одлично разумјети, иако говоримо на другачијим језицима“, поручио је Сабатина.
Он је позвао челнике Херцег Новог да узврате посјету, како би се боље упознали са могућностима и областима у којима је могуће повезивање.
Значајан простор за сарадњу постоји у области културе, имајући у виду да градови имају доста сличности када је у питању културна понуда.
„Естереја је град који такође има свој карневал, нешто слично нашој Мимози, такође имају стреет арт фестивал. Занимљиво је и да у оба града постоје куће добитника Нобелове награде, у Естереји Егаса Мониза који је награђен за медицину, а у Новом књижевника Ива Андрића“, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
Како је додао, план је заједничко учешће у аплицирању за средства из међународних фондова, кроз које ће два града покушати да обезбиједе финансијску подршку за бројне пројекте.
Потписивање Меморандума са Естерејом је наставак активне сарадње Херцег Новог са бројним локалним управама, у оквиру које су током протекле двије године потписани споразуми о пријатељству и братимљењу са градовима из Кине, Русије, Западне Европе и региона. Крајњи циљ ове праксе је што боље коришћење могућности за сарадњу, развој културне, економске, туристичке, научне сарадње, као и сарадње у области заштите и унапређења животне средине, размјена идеја и искустава, те боље разумијевање културних, етнографских и друштвених вриједности.