grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Обиљежена годишњица Котобиљске битке – тим поводом, у недјељу историјско туристичка промотивна тура Канли Кула-Котобиљ

NAS13092019Годишњица Котобиљске битке обиљежена је данас полагањем вијенца палим борцима, који су прије више од три вијека нанијели тежак пораз турским војним снагама, чиме су отворена врата ослобађању Херцег Новог од Османске власти.

Обиљежавању годишњице присуствовали су потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић, потпредсједница Скупштине општине Драгана Станишић, Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, одборници у локалном парламенту Тамара Вујовић и Саша Кулиновић, директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић, предсједник МЗ Камено-Жлијеби Горан Становчић и мјештани.

Потпредсједница Ђуровић је истакла да, иако о Котибиљској бици не постоје опширни подаци, данас имамо довољно информација који нам указују на епохалност и значај битке која се збила под Тајним брдом, непосредно након проласка турских снага кроз село Камено.

-Знамо да је Хусеин Топал Паша на наш град кренуо у двије колоне – једна је ишла Али беговом џадом преко гребена Бјелотин, и у Суторини озбиљно уздрмала хришћанске редове. Друга колона кренула је кроз Мокрине и Камено, а на простору на којем се данас налазимо разбијено је турско појачање које је ишло у помоћ војсци у Херцег Новом. Само петнаестак дана након сукоба, Херцег Нови је ослобођен од Турака, чиме је окренут нови лист у историји града, Боке Которске и Црне Горе. О значају Котобиљске битке говори и чињеница да је Његош опјевао у Горском вијенцу, чиме је учинио свевременским свједочанством јуначких дјела наших предака, казала је Ђуровић.

Присутнима се обратила и директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић, која је нагласила да је чувени командант коалиције хришћанске војске Корнер, у извјештају о бици и њеном исходу истакао храброст и издржљивост његове војске и домаћих побуњеника који су се данима борили за ослобођење Новога.

-Како они тада, тако и ми сада треба да будемо истрајни у томе да чувамо наше историјско наслијеђе, казала је Виторовић, те истакла да је са тим циљем Агенција креирала историјску туристичку туру која почиње од Канли Куле, симбола страдања нашег народа, па све до Котобиља, гдје се битка одвила.

-Ова тура није само туристичка - посвећена је и Новљанима и нашој дјеци, јер представља својеврстан час историје обогаћен бројним анегдотама из ранијих периода.  Обилазећи наше тврђаве и дио природе нашег залеђа уз причу, заиста имате осјећај да путујете кроз вријеме. Из тог разлога смо је и назвали Херцегновски времеплов, казала је Виторовић и нагласила да ће промотивна тура бити одржана у недјељу 15. септембра. Сви који желе да се придруже треба да буду на главном градском тргу у недјељу у 9 часова.

Котобиљска битка одвила се под Тајним брдом, непосредно након проласка Турака кроз село Камено, на древној пјешачкој комуникацији ка Херцег Новом. У уском кланцу између врлетних брда, војска састављена од Црногораца, Херцеговаца, Млетака, милиције из Котора, као и самих домаћих устаника, изненадила је војску Хусеин Топал Паше и, нанијевши му тежак пораз, спријечили га да стигне до опсједнутог града, чиме је ослобођење Херцег Новог, које је услиједило 15 дана касније, постало неминовност.