grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Дани Канаде у Херцег Новом: Култура у фокусу

  • сриједа, 25 септембар 2019 16:08

naslovnacanАмбасадорка Канаде Кати Чаба састала се данас са представницима Општине Херцег Нови поводом почетка манифестације Дани Канаде у Херцег Новом. У фокусу разговора  било је јачање сарадње у области културе, која траје већ више од деценију.

Током своје прве радне посјете, Амбасадорка Чаба је била заинтерсована да сазна што више детаља из области туризма, развој града, као и приоритете локалне управе и изазове са којима се суочава у остварењу својих циљева.

Са актуелним развојним пројектима, плановима и циљевима локалне управе Амбасадорку су упознали потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић, потпредсједница Скупштине општине Драгана Станишић, савјетница Предсједника и одборница Тамара Вујовић и директорица Јавне установе културе "Херцег Фест" Гордана Поробић Крцуновић.

На састанку је констатовано је да Херцег Нови биљежи раст броја туриста из Канаде, те да се очекује наставак таквог тренда, имајући у виду да са отварањем нових капацитета високих категорија наш град постаје све атрактивнија дестинација за канадске туристе.

Амбасадорка је казала да су канадски инвеститори највише заинтересовани за мале и средње инвестиције у туризму, те оцијенила да је у том смислу значајно што Херцег Нови креира своју мапу инвестиција која ће допринијети представљању потенцијала за улагање. Захваљујћи се на гостопримству, она је закључила да се нада наставку добре сарадње и изразила је жељу да посјети Херцег Нови током Празника мимозе.

Мултикултуралност најјача веза

Након састанка у Кабинету, услиједила је конференција за новинаре на којој је најављен програм Дана Канаде у Херцег Новом, који почињу вечерас.

Сарадња између Амбасаде Канаде и Херцег Новог траје још од 2003. године, подсјетила је потредсједница Општине Данијела Ђуровић. Од тада, када је у сарадњи са галеријом "Јосип Бепо Бенковић" организована изложба, услиједиле су друге изложбе, гостовања канадских аутора,  прошле године и извођење представе. Ђуровић је изразила задовољство због партнерства са Амбасадом Канаде, као и наду да ће догађаји посвећени упознавању канадске културе постати традиција у Херцег Новом.

"Задовољство нам је што смо за Дане Канаде имали прилике да обезбједимо програм који ће заинтересовати све генерације, од основаца, средњошколаца до љубитеља визуелне умјетности и књижевности", истакла је амбасадорка Чаба, захваљући се локалној управи и градским установама културе на доброј сарадњи.

Дани Канаде ће омогућити херцегновској публици да се боље упозна са канадском културом, сматра директорица ЈУК "Херцег-фест" Гордана Поробић Крцуновић. Како је рекла, важна додирна тачка и веза Херцег Новог са Канадом је мултикултуралност коју његујемо, а добро мјесто за афирмисање ове вриједности и културну размјену могу бити бројни херцегновски фестивали.

Она је напоменула да ће, поред осталих програма, у оквиру Дана Канаде бити одржано предавање за средњошколце, као и да ће они тог дана имати прилику да се на инфо пултовима упознају са могућностима студирања у овој земљи, добијања стипендија, симултаног студирања и рада.  

Отварањем својих врата новске установе кутуре су исказале жељу за продубљивањем већ раније успостављене сарадње са амбасадом Канаде, казала је директорица ЈУ "Музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић", Славица Божовић. Како је закључила, Дани Канаде доказују да је култура  "област која на најживописнији начин развија дијалог између држава и народа".

Дане Канаде у Херцег Новом почињу вечерас у 20 сати у галерији "Јосип Бепо Бенковић". Двије изложбе - "Граде сањај снове" умјетнице из Калгарија Хедер Хјустон и "Падајући анђели" умјетника из Квебека Ги Ланжевена отвориће амбасадорка Чаба.

За херцегновске основце сјутра, 26. септембра у 10 сати биће приређена бесплатна пројекција канадског анимираног филма "Легенда о Сарили" у сали Дворане Парк. у сарадњи са дистрибутерском кућом Мегаcом.

Након тога, амбасадорка Чаба ће у 11 сати у ЈУСМШ “Иван Горан Ковачић” одржати предавање на тему "Канада- Друштво и наука". Овом приликом ће бити приређена изложба о канадским женама у науци у коју је укључена и Дона Стрикланд, добитница Нобелове награде за физику за 2018.

Исте вечери у 20 сати у Градској библиотеци биће одржано књижевно вече на тему "Перцепција савремене канадске књижевности". Учествоваће књижевни критичар и есејиста Зоран Живковић, амбасадорка Кати Чаба и Олгица Маринковић у име Амбасаде Канаде. Дио изложених књига канадских аутора биће поклоњен Градској библиотеци.

Дводневну манифестацију Дани Канаде у Херцег Новом организује Амбасада Канаде у Београду акредитована за Црну Гору, уз подршку Општине Херцег Нови. Партнери у реализацији програма су: ЈУК "Херцег-фест, ЈУ "Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, СМШ “Иван Горан Ковачић” и дистрибутерска кућа Мeгаком.