grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

На новској Сахат кули завијорила се застава свјетске карневалске породице

  • понедјељак, 30 септембар 2019 08:44

Dies Natalis podizanje zastaveПодизањем заставе Федерације европских карневалских градова на Сахат кулу у Херцег Новом је почео Dies Natalis, 39. рођендан највеће карневалске породице на свијету.

На главном градском тргу у петак су се окупили представници 15 држава у свечаним униформама, међу којима чланови Интернационалног борда Федерације.
Присутне су у име града поздравили потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић и одборница Тамара Вујовић, као и херцегновска Градска музика и мажоретке.
Предсједник Федерације Ларс Алгел из Шведске и потпредсједник Јосип Силов из Хрватске нису крили сјајне утиске о граду и домаћинима.
Алгел је казао да је Dies Natalis сјајна промоција за Херцег Нови и цијелу Боку која је права карневалска регија фантастичне љепоте.
„Бити члан Федерације значи бити у умрежен, имати контакте и учествовати у размјени са другим карневалским градовима“, истакао је Алгел. Он је поручио да FECC отвара свијет и нуди невјероватне могућности које сада и Херцег Нови може да користи. Како је закључио, град треба да настави да ради добар посао, а цијела Федерација ће помоћи да новски карневал буде што бољи.
„Од данас ће и земље чији представници нису били на Празнику мимозе знати за вас јер ће учесници причати о Херцег Новом, слика ће обићи свијет, а и ми као Федерација објавићемо на својим страницама слике са Dies Natalisa. То отвара могућности тим земљама, поготово Њемачкој која има познате карневале и карневалске групе, а нису били код вас“, казао је Силов.

Пожељевши добродошлицу гостима, потпредсједник Коњевић је рекао да је организација 39. рођендана Федерације у Херцег Новом, и то у години јубилеја Празника мимозе, важан догађај за наш град.
„Част нам је што смо постали град на мапи свјетских карневалских дестинација. Херцег Нови је сада дио тима Федерације и надамо се да ће наш карневал сваке године расти“, рекао је Коњевић. Он је посебну захвалност упутио херцегновској невладиној организацији „Машкаре“, која је иницирала кандидатуру Херцег Новог за домаћина овог догађаја и заслужна је за активно учешће града у раду Федерације.

Током наредна два дана услиједиће састанци Интернационалног борда и потписивање споразума о сарадњи Општине са Федерацијом. Такође, гости из Арубе, Белгије, Босне и Херцеговине, Француске, Холандије, Хрватске, Италије, Луксембурга, Македоније, Њемачке, Словеније, Србије, Шведске, Турске, Украјине и Црне Горе имаће прилику да упознају историју, културу и фестивалску традицију Херцег Новог.