grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Састанак Катића и Ерентока: Портонови импулс развоју Херцег-Новог

  • четвртак, 03 октобар 2019 15:46

NasPNOVI03102019Портонови је пројекат који мијења Херцег Нови и представља посебно значајан импулс развоју града, поручено је на састанку предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића и сарадника са предсједником Одбора директора Азмонт Инвестментса Ахметом Ерентоком, извршним директором Азмонт Инвестментса Рашадом Алијевим и генералним директором Портоновог Стеваном Милићем.

Констатовано је да ће се добра сарадња Општине са Азмонтом и Портоновим наставити, те да ће заједно рјешавати сва отворена питања како би један од најпрестижнијих пројеката резиденцијалног типа у овом дијелу Европе наставио да се развија планираном динамиком.
Предсједник Општине Стеван Катић изразио је задовољство због позитивних утисака грађана о ризорту и садржајима од момента када је Портонови отворио своја врата, као и због опредијељености да локална заједница буде што је више могуће укључена у живот комплекса.
Захваљујући се Општини на досадашњог подршци, предсједник Одбора директора Азмонт Инвестментса, Ахмет Еренток казао је да дио ризорта који је сада доступан јавности представља тек почетак онога што ће Портонови понудити. Он је најавио да ће 2020. годину обиљежити велико отварање Портоновог и престижног хотела ланца „Оne&Оnly“.
Како се на јучерашњем састанку могло чути, отварању ће претходити сарадња Инвеститора, Општине и Државе на уређењу путне инфраструктуре која комплекс повезује са остатком насеља и Јадранском магистралом. Договорене су и даље активности које се тичу сарадње Општине и Азмонта у области уређења комуналне инфраструктуре потребне за функционисање ризорта.
Као кључни изазови, које треба ријешити да би се Херцег Нови позиционирао међу ексклузивне дестинације за госте високе платежне моћи, препозната су питања приступачности, односно проблем преласка граница и саобраћајних гужви у љетњој сезони и недостатка летова током зиме.

Учесници састанка изразили су задовољство чињеницом да у Херцег Новом сезона траје све дуже, те да је ове године забиљежен пораст броја туриста од око 20%. Изразили су сигурност да ће ризорт који се гради у Кумбору умногоме допринијети наставку овог позитивног тренда, јер ће садржајима високог квалитета унаприједити понуду, поставити нове стандарде у пословању и допринијети препознавању града на мапи престижних туристичких дестинација.
Портонови је посебно значајан за Херцег Нови због отварања нових радних мјеста, чиме директно утиче на рјешавање кључних економско-социјалних проблема, закључено је на састанку. До момента званичног отварања у комплексу у који је до сада уложено скоро пола милијарде еура биће запослено око 1.500 људи. Према овогодишњим подацима, 85% оперативе комплекса су држављани Црне Горе, од чега скоро 50% запослени са територије општине Херцег Нови.