grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Завршено рјешење за адаптацију тротоара на Топлој

TrotoarMVavica prikaz iz rjesenjaРјешење за адаптацију постојећег тротоара у Улици Мића Вавића на Топлој завршено је, а током наредних дана Агенција за изградњу и развој ће урадити предрачун радова како би могао да буде расписан тендер за санацију ове изузетно прометне пјешачке комуникације.

Захват предвиђен за адаптацију тротоара је укупне дужине око 140 метара, од раскрснице са Његошевом улицом, код солитера “Новљанка”, затим уз саму саобраћајницу Мића Вавића, до паркинга насеља Топла I. Идејним рјешењем је утврђена генерална концепција санације, на начин да се добије сигурнија пјешачка комуникација која је доступна свим корисницима простора, укључујући и лица са смањеном покретљивошћу.

“Циљ пројекта је да уредимо тротоар којим сваког дана пролази на хиљаде људи. Ради се о улици која је значајна веза између Јадранске магистрале и главне градске улице, а уз њу имамо оштећен тротоар и окрњене ивичњаке, што представља изазов за мајке са малом дјецом, особе са инвалидитетом и старије суграђане којима је отежана покрељивост.
Санацијом ове пјешачке површине многим суграђанима ће бити олакшане свакодневне активности, уљепшан изглед мјеста и унапријеђена безбједност свих учесника у саобраћају“, истиче потпредсједник Општине Милош Коњевић. Он подсјећа да је израда пројекта договорена током обиласка овог дијела града, те истиче да се ради о наставку активности локалне управе на унапријеђењу градске инфраструктуре.
Пројектно рјешење Агенције за изградњу и развој предвиђа замјену постојећег оштећеног и похабаног застора бетонског тротоара и ивичњака у оквиру постојећих габарита, прилагођавање постојећег тротоара за ОСИ популацију израдом одговарајућих рампи на позицијама постојећих пјешачких прелаза, замјену постојећих и уградњу нових заштитних стубића, као и адекватно постављање урбаног мобилијара, саобраћајне и туристичке сигнализације.