grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Представљена Мапа инвестиција: 15 вриједних пројеката за Херцег Нови

Mapa19Мапа инвестиција Општине Херцег Нови нуди инвеститорима 15 пројеката посебно значајних за унапријеђење квалитета живота Новљана, у смислу развоја инфраструктуре, отварања нових радних мјеста и увођења напредних технологија.

Публикација која обједињује податке од значаја за потенцијалне инвеститоре, представља и промовише развојне потенцијале града презентована је јуче представницима медија. Како је поручено локална управа настоји да креира повољан пословни амбијент и представљаће стабилног партнера заинтересованим инвеститорима.
Мапа инвестиција садржи битне информације о врсти, типу и величини локација за следеће пројекте: комплекс аутобуске станице са тржним центром у Игалу, мјешовити центар са јавном гаражом у Херцег Новом, пословни центар у Игалу, туристичко насеље Видиковац Њивице, Sport Inn хотел са фудбалским тереном у Игалу, туристички комплекс Порто Боно на Луштици, објекат пословно-апартманског типа у Мељинама, објекат мјешовите намјене у Игалу, хотел Play у Игалу, Спортски град у Суторини, Жичара Њивички пут - Илиница, санитарна депонија Дубоки До, градска обилазница и трајект Зеленика - Росе, наутички туризам на Шкверу и ревитализација трасе ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови.

По ријечима предсједника Општине Стевана Катића један од најважнијих пројеката је изградња аутобуске станице за који су добијени УТ услови и сагласност главног градског архитекте. У току је процедура израде одлуке о тражењу стратешког партнерта јер ће Општина у тај посао ући кроз приватно-јавно партнерство.
Као још један извјестан пројекат Катић је истакао изградњу гараже испред зграде Општине, коју локална управа планира да реализује сопственим средствима.:
„Већ наредне седмице објавићемо тендер за изградњу. На дијелу гараже ће бити један лијепи трг. Наша интенција је да се на том будућем тргу постави споменик Мирку Комненовићу, заслужном градоначелнику Херцег Новог из претходног периода. Урађено је идејно рјешење кроз јавни конкурс који је био расписан у претходном периоду“, рекао је Катић.
Очекује да ће локална управа већ почетком следеће године кренути у реализацију ових инвестиција које ће према садашњим процјенама, бити вриједности већој од 10 милиона еура.
Директор Агенције за изградњу и развој Боро Лучић рекао је да мапа покрива 15 општинских локација које су биле препознате и раније, али су Просторно урбанистичким планом разрађене.

„Планирана су четири правца развоја - уређење саобраћајне инфраструктуре, други је туризам, у који су укључени и спортски и наутички, затим екологија кроз санитарну депонију Дубоки до и на крају изградња пословно апртманских и гаражних мјеста. Ријеч је о локацијама које су у општинском власништву па ће се улазак у ове инвестиције и рјешавати кроз скупштинске одлуке. Уколико буде све текло по плану следеће године би требало да добијемо и нову гаражу и трг, што је прва инвестиција после дуго година у рјешавање мирујућег саобраћаја, а наши грађани ће добити и једно пријатно мјесто за боравак на самом тргу“, казао је Лучић.
Мапом инвестиција обухваћен је развој свих дјелова општине, рекао је Лучић и додао да државе очекују помоћ у изградњи заобилазнице око града.
Нагласио је да локална управа Мапом жељела да подржи све инвестиције које раде приватници, хотелске групације и да покаже да ће општина бити партнер у свим тим пројектима, који нису само од значаја за Општину, него и регију: ризорти Портонови у Кумбору , „Ritz-Carlton Montenegro“ и „Мркови- Бијела Стијена“ на Луштици.
Потпредсједник Општине Милош Коњевић додао да се у Мапи нису наши баш сви планирани пројекти, као што је фудбалски центар у Игалу за који је урађено идејно рјешење и чекају се сагласности надлежних министарства. Осим тога, Коњевић је истакао да је локална управа у завршним преговорима за пројекат наставка реконструкције Шеталишта Пет Даница, од виле Галеб до краја Игала.

Цијелу Мапу инвестиција можете погледати овдје: 

http://www.hercegnovi.me/downloads/Mapa%20investicija2019.pdf