grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Предсједник у Малаги потписао Декларацију о заштити биодиверзитета Медитерана

NasMalaga23102019Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић потписао је Декларацију о заштити биодиверзитета Медитерана, чиме се Херцег Нови придружује групи градова који су као своје опредјељење одредили очување природног екосистема региона Средоземног мора, кроз јачање управљања и умрежавање заштићених подручја.

Потписивање је дио активности пројекта „Регионална иницијатива за усмјеравање напора управљања у заштићеним подручјима у циљу побољшаног очувања природе у Медитерану – PANACeA“, а домаћин потписивања Декларације био је прошле недеље шпански град Малага, одакле је и пројект лидер, Универзитет у Малаги.

Ова посјета је била прилика за организацију билатералног састанка челника Херцег Новог и Малаге, што је први званични сусрет представника ова два града и први корак у повезивању.  Обје стране су током сусрета исказале заинтересованост за повезивањем, а в.д. градоначеница Малаге је прихватила позив предсједника Стевана Катића да у наредном периоду посјете Херцег Нови и разговарају о даљим корацима.
У саставу делегације Херцег Новог били су и потпредсједница Данијела Ђуровић и секретар за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност, Александар Ковачевић.

"PANACeA" је пројекат у оквиру "Interreg MED" програма на којем је црногорски партнер Општина Херцег Нови, а кофинансиран је од стране Европског фонда за регионални развој.   Потписана Декларација о екосистемском приступу за заштиту биодиверзитета и управљање биодиверзитетом има за циљ боље разумијевање и управљање прекограничним и збирним утицајима на екосистеме Средоземља, региона познатог као важно и јединствено станиште многих врста.
Пројекат "PANACeA" тежи да обезбиједи синергију између релевантних актера, у циљу размјене искустава и знања, како би се утицало на понашање и промјене политика у региону Медитерана. Кључне тематске области укључују очување мора и приобаља, рибарство, просторно планирање морског и приобалног дијела и климатске промјене, све под окриљем 11 модуларних пројеката.  Раније је у оквиру овог пројекта одржана радионица у Херцег Новом, којој су присуствовали представници партнера из Шпаније, Италије, Грчке, Француске, Хрватске, Албаније и Црне Горе.