grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Сарадња Херцег Новог и Санкт Петербурга се успјешно развија

pspnaslКултурна и туристичка сарадња Херцег Новог и Санкт Петербурга успјешно се развијају на обострано задовољство, поручено је током сусрета званичника два града.

Договорено је представљање Санкт Петербурга на 51. Празнику мимозе, као и наставак праксе културне размјене, захвљујући чему ће публика у нашем граду имати прилику да присуствује наступима хорова, позоришта и других умјетника из руске културне пријестонице.
Током радне посјете Санкт Петербургу, која је уприличена на позив челника тог града, предсједник Општине Стеван Катић, потпредсједник Милош Коњевић, директор Туристичке организације Херцег Нови Павле Обрадовић и одборник у локалном парламенту Саво Марић састали су са предсједником Комитета за културу Санкт Петербурга Константином Едуардовичем Сухенком, управницом државне организације „Петербур концерт“ Екатерином Анатољевном Артјушкином, Јуријем Груздјевим и представницима Комитета за културу овог града, у згради Општине Санкт Петербург.
Херцег Нови и Санкт Петербург повезује то што оба важе за културне центре богатог историјског наслијеђа у којима су живјели и стварали велики умјетници, као и важне туристичке дестинације за своје земље. Зато су култура и туризам препознати као главне линије сарадње и међусобног повезивања, у оквиру којих постоје бројне могућности за заједничке пројекте и размјену, поручено је са састанка. Истакнуто је да овакви сусрети проширују и учвD1?шћују сарадњу регија, те доприносе да односи буду на највишем нивоу.
Како је закључено, сарадња ова два града ће, ван сваке сумње, бити успјешно развијана јер за то постоје сви услови – богати културни потенцијал „Сјеверне Венеције“ и „Јадранског бисера“, као и добра воља званичника са обје стране. Исказана је обострана жеља за потписивањем споразума о пријатељству Херцег Новог и Санкт Петербурга.
Представници Херцег Новог захвалили су се Комитету за културу Санкт Петербурга на спремности да подржи развој културне сарадње два града. На крају сусрета, који је протекао у срдачној и пријатељској атмосфери, делегације су размјениле пригодне поклоне. Катић је предсједнику Сухенку уручио Захвалницу за јачање и ширење културне сарадње између Санкт Петербурга и Херцег Новог.

Представљање туристичке понуде Херцег Новог у Санкт Петербургу
Поред сусрета са градским званичницима, радна посјета Санкт Петербургу била је и прилика за сусрет представника туристичких организација два града. У фокусу су били модели за унапређење досадашње одличне сарадње, начини промовисања, као и договори у вези са реализацијом заједничких пројеката.
Такође, одржан је састанак са Светланом Василевном Лаврецовом, директорком театра „А.А. Брианцев“, које се до сада са двије представе успјешно представило новској публици. Сумирана је досадашња сарадња и начелно договорен следећи наступ.
За данас је договорено представљање туристичке понуде и потенцијала Херцег Новог туроператорима, туристичким компанијама и медијима из Русије. Током конференције у хотелу „Асторија“ у Санкт Петербургу, компаније које су лидери на руском туристичком тржишту имаће прилику да се упознају са могућностима које наш град нуди.