grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Оглед са убацивањем боје у бушотину на локацији Дубоки До на Ублима планиран за сјутра

duga110914 bИз Кабинета предсједника обавјештавају да ће, у складу с договором са ЈУ ЦЕТИ и извођачем геоистражних радова, "Геотеника" д.о.о Бијело Поље, на локацији будуће санитарне депоније у вртачи Дубоки До на Ублима, уколико то дозволе временске прилике, сјутра почети завршне активности да би се утврдило кретање подземних вода. Како су  саопштили представници Надзора радова,  дипломирани инжењер Оливера Доклестић и инжењер геологије др Милан Радуловић, техничари ће сјутра ( сриједа 17. децембар) у 10 часова  узети узорке воде са изворишта  у зони морињског слива како би се одредило нулто стање квалитета природне воде.

Узорковање је планирано са извора код Ћатовића млина у Доњем Морињу, а након тога узеће се узорци воде Сврчак, Буновићи, Чесма и Диздарица.

Истог дана око 13 часова планирано је да се у бушотину БП3 убаци флуоресцентна зелена боја да би се видјело гдје ће се, ношена подземним токовима, појавити. Огледом црпљења, које је изведено у недјељу 14. децембра, показало се да на дубини од 30 метара у вртачи нема подземних вода. Уочено је само слабо цурење, занемарљивог капацитета изазвано сливањем воде са површине терена и из горњих геолошких слојева. Пошто је бушотина БП3 остала "сува", тј. безводна, узета  је алтернатива за испитивање квалитета воде у "нултом" стању за извор воде Сврчак у Срвчку.

Уколико 17. децембра буде кише, узорковање и оглед бојења ће се пролонгирати за 18. децембар, односно, сачекаће се погодне метеоролошке прилике с обзиром на то да по кишовитом времену долази до замућења извора.

Представници Надзора допунских геоистражних радова на локацији Дубоки До, обавјестили су данас локалне управе у Херцег-Новом и Котору о планираним активостима уз молбу да о томе обавјесте мјештане села и засеока : Морињ, Доњи и Горњи, Буновићи, Жлијеби, Сврчак, Убли, као и локалне  медије ради  информисања јавности о испитивању које  ће бити спроведено – узорковању воде са изворишта у морињском сливу, а потом бацању зелене боје и праћењу њене евентуалне појаве у водотоцима, на изворима, у бунарима, каптажама, потоцима.