grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Одржан састанак Тима за управљање ванредним ситуацијама: У Херцег-Новом вјежба реаговања у случају земљотреса

Zgrada29112019У Херцег-Новом ће бити организована штабна вјежба на тему земљотреса, а на чему ће Директорат за ванредне ситуације сарађивати са Општином, као и свим члановима Тима за управљање ванредним ситуацијама, договорено је на данас одржаном састанку овог Тима којим руководи предсједник Општине Стеван Катић.

Херцег-Нови је изабран за домаћина прве овакве вјежбе у Црној Гори као прва општина која има усвојен локални План заштите и спасавања у случају земљотреса, као и због одличне сарадње општинског Тима и Директората за ванредне ситуације, информисали су херцегновске јединице Директората.

Штабна вјежба (тзв. "table top exercise") ће бити организована 22. и 23. јануара 2020. године, у оквиру прекограничног пројекта „Three Watch Out“ на којем су партнери Италија, Албанија и Црна Гора. Сценарио вјежбе ће бити катастрофални земљотрес, а циљ је провјера процедура активирања свих надлежних служби, тражења државне и међународне помоћи, као и функционалности општинског плана. Вјежба планирана у хотелу „Palmon bay“ окупиће око 50 представника органа, служби и предузећа из Херцег Новог и Црне Горе чије координисано дјеловање је од пресудног значаја у ванредним ситуацијама.

Данашњи састанак Тима одржан је у циљу анализе ситуације у вези са земљотресима у региону, који су се значајно осјетили и у нашем граду. Недавни потреси опомена су да је потребно провјерити и ажурирати планове и процедуре, те наставити са обукама људства и набавком опреме ради што боље спремности за дјеловање у случају потребе, закључено је на састанку. Поручено је да су сви чланови Тима у приправности, те потврђена добра међусобна сарадња.

Како се могло чути, Општина Херцег Нови има План заштите и спасавања у случају земљотреса који је усклађен са Националним планом, али овај документ је потребно усаглашавати са ситуацијом на терену, као и радити на бољој едукацији, како грађана свих узраста, тако и представника институција и приватног сектора. Оцијењено је да ће најављена штабна вјежба засигурно допринијети унапређењу планова и пракси у овој области, због чега ће у њој учествовати сви чланови општинског Тима за управљање ванредним ситуацијама.

Састанку су присуствовали представници Општине Херцег Нови, Директората за ванредне ситуације, Службе заштите и спасавања, Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора, Центра безбједности Херцег Нови, Црвеног крста Херцег Нови, Дома здравља Херцег Нови и локалних комуналних предузећа.