grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Завршено идејно рјешење за уређење Илијиног парка у Игалу

  • сриједа, 25 децембар 2019 17:48

iz idejnog rjesenja 3d prikaz25122019Агенција за изградњу и развој Херцег Новог урадила је идејно рјешење уређења терена и реконтрукције зелених површина Илијиног парка у Игалу. Овај пројекат представља наставак активности локалне управе на планирању и реализацији радова на уређењу херцегновских улица и мјеста за дружење на отвореном, а урадила га је инжињерка пејзажне архитектуре Милица Берберовић.

Како из Агенције наводе, пројектом је предвиђено партерно и хортикултурно уређење простора Илијиног парка, са циљем да ова парковска површина у централној урбаној зони Игала буде репрезентативна и високо декоративна.

Према идејном рјешењу, предвиђено је проширење постојећих пјешачких стаза, замјена дотрајалих инсталација око фонтане, као и уређење платоа око исте.

Унутар парка планирано је проширење постојећег дјечијег игралишта, стварање нове зоне игралишта за дјецу са посебним потребама, као и зоне за рекреацију. Ободом парка предвиђена је изградња тротоара дуж Норвешке улице који је неопходан за безбједнији пјешачки саобраћај.

iz idejnog rjes25122019enja kompozicioni planПрема ријечима директора Агенције за изградњу и развој Бора Лучића, први неопходни радови односе се на уређење стаза и клупа („пижула“), изградњу тротоара дуж Норвешке улице, као и замјену старих и уградњу нових инсталација.

Након тих примарних радова, услиједиће уређење платоа око постојеће фонтане, а то ће подразумијевати замјену постојећих инсталација, чишћење фонтане и постављање нове чесме и новог плочника. Око садашњег плочника планирана је изградња „водених огледала“ – плитких базена са водом до максимално 10цм дубине. У њих је могуће поставити прскалице чија висина избацивања воде не би требало да пређе 20цм.

Како објашњава Лучић, након што буде завршена прва фаза радова, у плану је уређење и проширење постојећег дјечијег игралишта, затим изградња новог игралишта за дјецу са посебним потребама, као и посебна фаза изградње зоне за рекреацију.