grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Стеван Катић: Кућа Ива Андрића ће бити препознатљив бренд града Херцег-Новог

  • понедјељак, 30 децембар 2019 11:08

Nas28122019Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједник Милош Коњевић обишли су данас Кућу Ива Андрића, у оквиру које се изводе грађевински радови на реконструкцији. Пред почетак љетње туристичке сезоне наредне године, радови на санацији и адаптацији ће бити потпуно завршени и објекат сређен на начин како и заслужује наш велики нобеловац, чиме ће ово здање постати препознатљив бренд града Херцег Новог, казао је Катић током обиласка.

Припрему објекта за отварање урадиће др Владимир Рогановић, кога је Општина Херцег Нови још раније ангажовала на изради студије обнове Андрићеве куће. Експертски тим, на чијем је челу Рогановић, чинили су проф. др Драган Булатовић и културолог Димитрије Вујадиновић, као и бивша директорица Музеја града Београда др Татјана Корићанац, која је прошле године и поставила изложбу „Иво Андрић – писац и/или дипломата“. Том приликом је по први пут у Црној Гори приказана аутентична Нобелова награда и плакета, али и Андрићева свечана дипломатска униформа, а уз њу и мач опточен драгуљима и капа са бијелим нојевим перјем.

Предсједник Катић задовољан је оствареном сарадњом са Музејом Ива Андрића у Београду у претходном периоду, али и са Вишеградом, са којим Општина Херцег Нови има споразум о сарадњи од 2018. године. Андрић је спона која нас повезује са Вишеградом и та сарадња ће бити настављена и убудуће, закључио је Катић.

Предсједник се током обиласка осврнуо и на кашњење радова која су се дешавала у претходном периоду.

28122019-Било је одређених потешкоћа и проблема кроз сам процес одабира материјала, тендера и конзерватора који ће радити на овом пројекту. Заиста смо жељели да се Кућа Ива Андрића среди на начин какакв и заслужује наш велики књижевник и нобеловац. Ти радови који нису били изведени у предвиђеном року сигурно ће бити завршени током друге половине фебруара, казао је Катић и додао да ће потом услиједити и набавка опреме за кућу нобеловца, а све како би објекат био отворен пред почетак љетње туристичке сезоне.

Са предсједником и потпредсједником Општине кућу нобеловца су обишли директори Туристичке организације Херцег Нови и Агенције за изградњу и развој, Павле Обрадовић и Боро Лучић.

Обрадовић је подсјетио да Општина и ТОХН заједно раде на пројектима рестаурације старих задужбина и културно историјских споменика, као и на план увођења „Топљанске туре“, која ће обухватати Његошеву школу, Кућу Ива Андрића и Завичајни музеј Мирка Комненовића. У склопу те туре ће се, након рестаурације, наћи и Топаљска комунитади и задужбина Дуковић, што ће бити изузезно потенцијална туристичка атракција, закључио је Обрадовић.