grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Осврт потпредсједника Општине Милоша Коњевића на резултате у 2019. години: Пројекти за Нови по мјери свих Новљана

MKonjevic31122019Годину за нама обиљежило је чврсто опредјељење локалне управе да улаже у градску инфраструктуру и пројекте који директно подижу ниво квалитета живота наших суграђана и побољшавају туристичку понуду, истиче потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић.

Осврћући се на активности у 2019. години, он издваја улагања у унапријеђење путева, јавне расвјете и канализационе мреже у више дијелова града, од Луштице до Суторине, од Врбања до Жвиња. Улагањима у Шеталиште Пет Даница и Његошеву улицу освјежене су жиле куцавице града, а у исто вријеме велику пажњу су добила и приградска насеља и новска села.

Коњевић подсјећа да је санација локалних путева и канализационе инфраструктуре урађена у насељима Игало, Топла, Србина, Чела, Поди, Врбањ, Жвиње, Суторина, Бијела, Зеленика, Мокрине, улаже се у исправљање грешака из прошлости на путу за Ратишевину и Мојдеж, завршена су дјечија игралишта на Топлој и Гомили, освјежено Степениште Данице Томашевић у центру града, модернизована пијаца у Игалу, комплетирана расвјета на Луштици.

“Поштеним односом према грађанима, отворили смо простор за њихову активну комуникацију са Општином. Обиласцима терена и суботњим пријемом странака лоцирали смо проблеме на микролокацијама и охрабрили грађане да сами истакну приоритете. Сви захтјеви и све покренуте иницијативе наишле су на позитиван одговор и финансијску подршку Општине”, истиче Коњевић.

Иако је, како објашњава Коњевић, финансијска ситуација за локалне самоуправе додатно отежана законима донесеним на државном нивоу који Црну Гору гурају ка потпуној централизацији, Општина Херцег Нови ипак изналази средства за наведене пројекте - кроз домаћинско пословање, додатно улагање напора да се са извођачима уговори плаћање у више рата и по окончаним ситуацијама. У све ово улаже се индивидуални напор и користи пун професионални и лични капацитет, са циљем добијања најбољих понуда и избора најбољих извођача.

“Оно што може да нас све радује је што наредну годину дочекујемо са великим оптимизмом. Крећемо у реализацију капиталних пројеката као што су аутобуска станица, спортски центар у Игалу и завршетак санације шеталишта. Обзиром да смо на претходне капиталне пројекте коначно ставили тачку, те кренули са преузимањем и пуштањем у рад колектора, постројења за прераду отпадних вода и лед расвјете, уобличава се слика једног модерног и уљепшаног Херцег Новог чији развој креће узлазним путем”, каже Коњевић.

Он напомиње да је, поред увећања улагања у инфраструктуру и радова на сваком ћошку, ово за Херцег Нови била и најбоља туристичка година у модернијој историји. Постигнути су рекорди у броју ноћења, наплати боравишних такси и количини атрактивних манифестација. Ниједна иницијатива није остала без подршке, а одговор организатора је био сјајан тако да се Херцег Нови сада може подичити практично двоцифреним бројем фестивала високог европског реномеа, и сјајним пучким свечаностима и весељима која организују све мјесне заједнице.

“Све ово је резултирало великим приливом финансијских средстава како у буџет Општине, тако и на рачун многобројних приватних туристичких привредника и наших суграђана. Херцег Нови је постао град који живи и који се развија, и у том погледу срећни смо првим корацима које смо направили у претходне двије године”, објашњава Коњевић.

Он наглашава да су сви резултати постигнути у сарадњи са грађанима и да локална управа у сваком погледу слуша глас Новљана.

“Тако смо стали уз своје суграђане и ових тешких дана која су нас задесила након изгласавања спорног Закона о слободи вјероисповјести у државном парламенту. Свакодневно смо са нашим суграђанима у првим редовима величанствених, мирних протеста којима покушавамо послати поруку мира и позвати Скупштину и Владу Црне Горе на разум и измјену спорних тачака закона. Истрајаћемо у овој борби за заштиту светиња, и канонске православне цркве у Црној Гори”, поручује Коњевић коментаришући актуелна дешавања.

Потпредсједник Општине сматра да све набројано представља добар темељ за наставак приче о развоју.

“Уложили смо велике напоре и много енергије у постављање темеља нове и модерне локалне управе која ће бити искључиво сервис грађана, али и водиља визије развоја. Много посла је пред нама, али и много прилике да се завршеним пројектима подичимо и ставимо их у службу свих Новљана. То ће бити наш главни принцип рада и у 2020. години”, закључује Коњевић и свим грађанима упућује срдачне честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника.