grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Најављен 51. Празник мимозе у Херцег-Новом и Караван мимозе: Регион ће у фебруару и марту мирисати на мимозу

NASpress03012020Празник мимозе ће почети 14. фебруара и трајати до 14. марта, а током четири недеље у Херцег Новом ће наступити бројне регионалне музичке звијезде, биће организовани маскенбали, феште на отвореном, културно-умјетнички и спортски програми.

За овогодишње, 51. издање једне од најпознатијих зимских туристичких манифестација на нашим просторима већ постоји велико интересовање у земљама региона и очекује се одлична посјећеност, истакнуто је на данашњој конференцији за новинаре у фоајеу Дворане Парк.

„Организациони одбор је одрадио изванредан посао и програмски уклопио Празник мимозе на начин који доликује једној од највећих манифестација у нашем граду. Програм је конципиран тако да се током четири интересантна викенда одвијају концерти, маскенбали и пучке феште“, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

Он је објаснио да су организатори приликом осмишљавања садржаја централне догађаје смјестили у дане викенда, како би се што већи број туриста одлучио да у Херцег Новом борави више дана, што ће ићи на руку хотелијерима. Он је подсјетио да је оквирни програм 51. Празника мимозе саопштен прије више од два мјесеца и истакао да кампања у региону траје од тада, што сматра да ће значајно допринијети доброј посјећености.

„Угоститељи и туристички радници су ме ових дана информисали да већ постоји велико интересовање и да је посебно тражен први викенд Празника мимозе“, рекао је Катић. Изразио је задовољство што ће ове године Празник мимозе Караваном бити најављен у Мађаркој и Сјеверној Македонији, додавши да су неке македонске агенције већ исказале интересовање да доведу групе туриста у Херцег Нови.

Караван мимозе опет у Мађарској и Сјеверној Македонији

Након дугог низа година, Караван Празника мимозе ће ове године опет посјетити и Мађарску – главни град Будимпешту и побратимски Сегедин, као и Сјеверну Македонију - главни град Скопље и побратимски Битољ, најављено је на конференцији.

Караван Градске музике, мажоретки, тромбоњера и кловнова, који увијек изазива велико интересовање, најавиће 51. Празник мимозе у Београду, Сегедину, Будимпешти, Нишу, Скопљу и Битољу, казао је потпредсједник Општине и предсједник Организационог одбора Празника мимозе Милош Коњевић. Он се захвалио тиму који већ четири мјесеца ради на осмишљавању програма, што је дало добар резултат.

51. praznik mimozeКако је информисао, Караван креће из Београда, гдје ће 10. и 11. јануара бити организована два маскенбала на којима ће наступити Владо Георгиев и Драгољуб Ђуричић, прослављен музичари који су рођени Новљани, као и новска клапа Стари капетан.

Услиједиће посјета побратимском граду Сегедину гдје ће бити организован дефиле 12. јануара, а дан касније Караван ће стићи и у Будимпешту.

Караван ће своје путовање наставити 24. јануара када ће посјетити Ниш, а из тог града ће се упутити у Скопље и побратимски Битољ.

Отвара Лепа Брена, затвара Жељко Јоксимовић

На списку извођача који ће током фебруара и марта наступити у Херцег Новом налазе се звучна имена регионалне музичке сцене. На отварању Празника мимозе 14. фебруара наступиће Лепа Брена, дан касније на Берби мимозе Калиопи, а фестивал ће бити затворен концертом Жељка Јоксимовића 14. марта. Током мјесец дана Новљане и госте ће забављати и: Горан Каран, Ана Штајдохар, Владо Георгиев, Дејан Матић, Ацо Пејовић, Магла бенд, ОК бенд.

Слоган прве недјеље 51. Празника мимозе је „Мимоза за добра стара времена“, друге недјеље „Пуном форцом, јер мимоза је!“, треће „Љубав у вијеме мимозе!“, а четврте „Мимоза за сва времена!“, казала је директорица Јавне установе културе „Херцег Фест“ Гордана Поробић Крцуновић.

Коментаришући концепт четири недеље програма, директор Туристичке организације Херцег Нови, Павле Обрадовић казао је да је на основу прошлогодишњег искуства донијета одлука да програми буду концентрисани на викенде, како би привукли туристе из региона. Он се осврнуо на успјех прошлогодишњег, јубиларног Празника мимозе током којег је остварено преко 35 хиљада ноћења него у истом периоду 2018. године.

Новитет у односу на протекле године је да ће и на фешти од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери, поред Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић и мажоретки, наступити и музичка звијезда – Калиопи. На том догађају очекује се око 15 хиљада посјетилаца, казао је члан Организационог одбора Празника, Зоран Живковић.

На програму 51. Празника мимозе су и неизоставни маскенбали за одрасле и дјецу, Изложба цвијећа, Међународни пливачки митинг, Салон вина, Рибља вечера, Дјечија цвијетна поворка, Пицигин, Вече медитеранске пјесме, Трка карића, Дани мађарске културе, Сајам домаће трпезе, Међународни сусрет дувачких и мажорет ансамбала.

Наступиће и козачки ансамбл Атамани из Санкт Петербурга, а у парку Боке ће бити организован концерт трибуте бендова на којем ће публика уживати у хитовима легенди као што су James Brown, Michael Jackson и Red Hot Chilli Papers. Традиционално, пред почетак фестивала биће отворена

Поред разноврсних забавних садржаја, на програму су двије позоришне представе - „Лепа Брена project“ и „Еквиноцијо“, као и ликовне изложбе Зимски ликовни салон и Мали салон херцегновских галерија. Такође, у периоду од 24. до 28. фебруара биће реализован омладински пројекат блех оркестара у партнерству Општине Херцег Нови, града Лобеца из Пољске и Бабенхаузена из Њемачке, а под покровитељством Баварске фондације из Бабенхаузена.

Планирани буџет овогодишњег Празника мимозе је око 200.000 еура. Генерални покровитељи Празника мимозе су Општина Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови, док је Јавна установа културе „Херцег Фест“ задужена за креирање концепта културно - умјетничких програма и реализацију комплетног програма.

Програм Мимоза 2020. (pdf)