grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Предсједник Општине Куала са Малте у посјети Општини Херцег Нови

PosjetaNslПредсједник Општине Куала са Малте, Пол Бутиђиђи боравио је јуче у пријатељској посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем разговарао о могућностима проширења сарадње која је већ успостављена кроз пројекат EUISM (Europe Is a State of Mind), као и о начинима унапријеђења туристичких понуда оба медитеранска града.

Према Катићевим ријечима, удруживање и партнерски однос градова држава Европе које имају мање од милион становника представља добру праксу у процесу креирања прекограничних пројеката, аплицирања и спровођења. Како је истакао, градови заједничким напорима могу допринијети успјешној реализацији пројеката финансираних из фондова Европске уније, а посебан акценат је на оним иницијативама које унапријеђују квалитет живота грађана и омогућавају угоднији боравак гостију.

Бутиђиђи је изразио задовољство посјетом нашем граду, која вјероватно и неће бити последња. Руководству Општине Херцег Нови је упутио позив за узвратном посјетом градићу на острву Гозо, што ће бити добра прилика за упознавање, не само малтешке културе и традиције, већ и начина рјешавања инфраструктурних питања попут водоснабдијевања, одвода отпадних вода и селекције и одлагања отпада.

Posjeta2120

Како оба града имају активне инвеститоре који улажу у изградњу великих туристичких објеката, обје стране су се сагласиле да је очување животне средине велики проблем, али и приоритет у раду локалних управа.
Такође, промоција медитеранске културе, уз велики број фестивала који се одржавају у оба града, представља добру полазну тачку за сарадњу двије општине, због чега је на састанку било ријечи и о повезивању установа културе.
Челници Херцег Новог и Куале сагласили су се да постоји велики број области у којима постоји могућност сарадње два града, а приоритетне су свакако туризам и култура. На састанку је договорено да ће партнерство када су у питању међународни пројекти бити настављено, те закључено да су оба града отворена и спремна за блиску сарадњу у наредном периоду.