grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Морална и људска задужења као трајна одредница развоја наше домовине

OBNORnaslЧланови општинског одбора ОБНОР-а 1941-1945 и потомци бораца обиљежили су данас 77 година од погибије народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића и првобораца Стијепа Шаренца и Данила Даша Павичића.

На споменик Безметковић на Савини вијенце су положиле и потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић и предсједавајућа Скупштине општине Драгана Станишић.
Присутнима се обратио члан УО СУБНОР-а Црне Горе Љубенко Боровић, који је подсјетио на дјела и карактере палих бораца:
-Они су показали како треба бити досљедан ослободилачким принципима. Ширили су прогресивне и визионарске идеје свијета. Оставили су нам у аманет антифашистичка опредијељења и дужности да их не препуштамо забораву, већ преносимо новим генерацијама. Учили су нас да морална и људска задужења морају остати трајна одредница садашњег и будућег развоја наше домовине, казао је Боровић.

OBNOR1

Он је нагласио да од грађана, не само Боке, већ цијеле Црне Горе, а посебно младих, очекује да се са више пажње и интересовања односе према овом и свим достигнућима народноослободилачког рата, јер права слобода нема цијену.
Четири истакнута члана Мјесног комитета, на челу са Николом Ђурковићем, убијени су 21. јануара 1943. године на Подима, чему је претходио сусрет представника рисанско-кривошијске и херцегновске групе илегалаца. Након што је сазнао за сусрет, непријатељ је опколио и напао групу Мјесног комитета, када су и погинули народни хероји и првоборци.