grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Санкт Петербург Херцег Новом: Писмо намјере о братимљењу и сарадња у култури и умјетности

  • четвртак, 13 фебруар 2020 15:37

SastanakNSL1302Делегација Санкт Петербурга боравила је данас у Општини Херцег Нови, гдје су са предсједником Стеваном Катићем и потпредсједником Милошем Коњевићем разговарали о званичним корацима братимљења два града и великим могућностима сарадње на пољу културе и умјетности.

Општину су данас посјетили директорица за развој Комитета за културу Санкт Петербурга „Петербург концерт“ Елена Војнова и Јуриј Груздев из „Новог Петербурга“.

Sastanak1302b

На састанку је разговарано о већ оствареној сарадњи током прошлогодишње посјете руководства нашег града Санкт Петербургу, када је, између осталог, договорено и учешће Козачког ансамбла „Атамани“ на 51. Празнику мимозе. Њихов наступ, у недјељу 16. фебруара у Дворани Парк, биће прилика да Херцег Новом буде уручено званично писмо намјере Скупштине града Санкт Петербруга, којим ће бити остварени први кораци у братимљењу два града.
Како су обје стране биле сагласне током данашњих разговора, отварање Руског културног центра у нашем граду значило би велики и позитиван искорак за културу и умјетност, што би даље представљало основу за одржавање мастер цласс семинара и радионица предавача високог ранга, у којима би учествовали полазници из Црне Горе и региона.

Sastanak1302a

Потпредсједник Коњевић је нагласио значај учешћа руских фолклорних ансамбала и умјетника у животу нашег града, истакавши задовољство узлазном путањом односа два града.
Представници Херцег Новог упутили су госте из Русије у богату културу и историју нашег града, тренутна улагања у туристичке и културне потенцијале, као и у могућности сарадње одређених фестивала са установама културне пријестонице Руске Федерације.