grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Вечерас отварање 51. Празника мимозе: Хотели пуни, све спремно за фешту

NAs14022020У Херцег-Новом се ових дана тражи кревет више, а разлог за то је отварање 51. Празника мимозе које је заказано за вечерас, 14. фебруара. Градска музика, Мјесна музика Ђеновић и мажоретке дефиловаће од Трга Николе Ђурковића до Игала, гдје ће од 20 сати услиједити свечано отварање и потом концерт регионалне музичке звијезде Лепе Брене.

Празник мимозе ће трајати мјесец дана, током којих ће бити организована 73 програма – 54 забавна и културна и 19 спортских.

„У Херцег Новом се тражи кревет више. Нема слободног мјеста у хотелима и први викенд је пребукиран. Томе је допринио добар маркетинг и успјешан Караван мимозе, а пун погодак је било и то што је Празник мимозе помјерен за 15 дана“, казао је предсједник Општине Стеван Катић на конференцији за новинаре којом је најављен 51. Празник мимозе.

Припреме које су трајале више мјесеци завршене су и град је спреман за почетак једне од најстаријих туристичко-пропагандних манифестација у региону, потврдио је Милош Коњевић, потпредсједник Општине и предсједник Дирекције Празника мимозе.

Како је истакао, новска фешта је изазвала велики публицитет широм региона, а по садржају и организацији можда и надмашила прошлогодишњу, која је била једна од најуспјешнијих у пет деценија овог фестивала. Он је додао да ће отварању присуствовати и око стотину представника амбасада и градова пријатеља Херцег Новог, за које ће маскенбал бити приређен у хотелу „Плеј“ како би више грађана могло да присуствује првом маскенбалу у Институту Игало.

Маркетиншка кампања дала је очекиване резултате и сви отворени хотели су првог викенда попуњени, казао је директор Туристичке организације Павле Обрадовић. Он је нагласио да у последње три године Херцег Нови биљежи сталан раст броја гостију током фебруара и марта.

14022020aaaГоворећи о изазовима организације једног овако садржајног догађаја са великим бројем учесника, директорица Јавне установе културе „Херцег-фест“ Гордана Поробић Крцуновић позвала је све грађане и привреднике да се укључе и допринесу да током мјесец дана град живи фестивал.

Она је посебно истакла најстарији догађај у програму фестивала, Фешту од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери која ће бити одржана у суботу, 15. фебруара. Поворка Градске музике, Мјесне музике Ђеновић и мажоретки продефиловаће ривијером од 10 сати, централна манифестација је у Баошићима, а у 12.30 сати почиње концерт Калиопи пред Домом културе у Ђеновићима. Традиционално, биће служена риба коју припремају новске домаћице, као и вино и пиво које су обезбиједили спонзори „Плантаже“ и „Никшићко пиво“.

За први викенд је припремљен и маскенбал у Институту Игало у суботу увече, у недјељу ујутро фешта у Баошићима „Мириси и укуси фебруара“, а увече гостовање козачког ансамбла „Атаман“ из Санкт Петербурга.

Секретар за друштвене дјелатности и спорт Дарко Класић најавио је спортски програм на којем је 19 догађаја, како традиционалних, тако и неких нових. Биће приређена такмичења у: пливању, ватерполу, фудбалу, кошарци, спортском риболову, стрељаштву, стреличарству, једрењу, шаху, борилачким спортовима, стоном тенису, тенису, боћању.

Осим тога, на програму Мимозе су и догађаји који су традиционални за Нови и Боку, а изазивају велико интересовање посјетилаца – трка карића, пицигин и турнир у карташким играма бришкула и трешета.

Празник мимозе је покренуо комплетну креативну енергију Херцег Новог, поручио је члан Дирекције Празника мимозе Зоран Живковић. Он је најавио да се првог викенда одржава и јубиларни пливачки „Монтенегро мимоза куп“ који је у град довео око 700 гостију.

Комплетан програм Празника мимозе можете погледати овдје: http://hercegnovi.me/downloads/Program%20Mimoza%202020.pdf