grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Одржан састанак Општинског тима за заштиту и спасавање на тему корона вируса: Мјерама превенције заштитите себе и друге

TimzaZiSNSLИмајући у виду потенцијалну угроженост од појаве и ширења корона вируса, јуче је у згради Општине Херцег Нови одржан састанак Општинског тима за заштиту и спасавање, којим је предсједавао предсједник Општине Стеван Катић.

На састанку је анализирана тренутна ситуација и констатовано да на територији општине Херцег Новом нема потврђених случајева заразе корона вирусом, а под надзором је 17 особа које су у претходном периоду путовале у угрожена подручја (Кина, Јапан, Јужна Кореја, Сингапур, Италија).
Како се могло чути, тренутно је у Црној Гори ситуација стабилна и нема мјеста паници, али је од пресудног значаја да грађани заштите себе и друге тако што ће се придржавати смјерница и упутстава јавно-здравствених власти, посебно приликом путовања у иностранство.
Грађани без пријеке потребе не би требало да путују у погођена подручја гдје је већ успостављена цирклуација вируса и треба да се придржавају општих мјера превенције вирусних инфекција, апелује Општински тим за заштиту и спасавање.
Уколико сте грађанин који је допутовао из погођених подручја, а на граници нисте добили рјешење санитарног инспектора, из Тима апелују да позовете Епидемиолошку службу како бисте добили даља упутства о поступању. Епидемиолошка служба је у приправности 24 сата и можете је контактирати позивом на бројеве телефона 031 342 952 или 067 072 068.
Ако сте грађанин који је посјетио погођена подручја и имате респираторне тегобе важно је да не долазите у Дом здравља, већ да се телефоном јавите Епидемиолошкој служби која је надлежна да се побрине за даљи надзор и лијечење.
Грађани који осјете респираторне тегобе, а нису били у погођеним подручјима нити у контакту са особама које су посјетиле угрожена подручја, упућују се на уобичајени поступак прегледа и лијечења у Дому здравља.
Све особе треба да се придржавају једноставних правила хигијене руку и респираторне хигијене, која су истовремено и мјере превенције оболиијевања од грипа и читавог низа других респираторних болести. Више о мјерама превенције и савјетима Института за јавно здравље Црне Горе прочитајте овдје: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1583088665-savjeti-za-opstu-populaciju.pdf
На састанку је закључено да ће Општински тим за заштиту и спасавање одржавати комуникацију и координисано дјеловати у наредном периоду, у циљу праћења ситуације и спровођења превентивних мјера и активности на сузбијању евентуалне појаве и ширења корона вируса.