grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Коњевић: Епидемија неће омести пројекте уређења Херцег Новог и унапријеђења квалитета живота грађана

konjevicmЕпидемија корона вируса засигурно ће утицати на предстојећу сезону и економске показатеље, али она неће омести приоритетне пројекте Општине Херцег Нови који су усмјерени на уређење простора и унапријеђење квалитета живота грађана, истиче потпредсједник новске Општине Милош Коњевић.

Према његовим ријечима, са смањењем опасности од ширења вируса ЦОВИД-19, град и становништво се полако враћају у стандардне токове. За локалну самоуправу то значи и сагледавање актуелне ситуације на терену, посебно када су у питању квалитет туристичке понуде, инфраструктурни проблеми и рад предузећа и установа чији је оснивач Општина, а у сусрет неизвјесном периоду услијед засигурно слабијег доласка туриста овог љета.
Говорећи о најзначајнијим пројектима, Коњевић истиче да су испред зграде Општине у току радови на изградњи подземне гараже, а расписан је јавни конкурс за избор стратешког партнера за изградњу нове аутобуске станице у Игалу. Такође, почињу припремни радови за асфалитрање и санацију пута у Зеленици, односно спајање Доњих и Горњих Сасовића, и то у сарадњи са грађанима. Ускоро ће почети и радови на изградњи јавне равјете уз магистрални пут Мељине-Петијевићи (од кружног тока у Мељинама до последњих кућа у насељу Поди – до одвајања за засеок Русмани).
- Ускоро креће и друга фаза радова на проширењу пута према Врбању, а до краја ове године биће завршено и спајање села Обалице са Рујевом, за шта ће бити бетонирано око километар пута. Зеленику очекују и радови на изградњи секундарне канализационе мреже - канализационог колектора Кутско поље, за шта је Општина Херцег Нови издвојила 125 хиљада еура, напомиње Коњевић.
Он подсјећа и да је крајем прошле године завршена прва фаза радова - бетонирање пута до села Рујево, у дужини од километар, а које су заједно финансирали Општина Херцег Нови, МЗ Зеленика-Кути, Управа јавних радова и Министарство пољопривреде и руралног развоја. Како оцјењује, овакви пројекти су од изузетног значаја за вриједновање туристичког потенцијала и оживљавање села у залеђу Херцег Новог.
skica2Радови на изградњи врло важне дионице биће изведени и на Топлој 3. Ради се о новом путу Т5, који ће спајати трасу од маркета "Воли" до "Рамареxа", а тендер за овај посао биће расписан у најскоријем року. Такође, очекује се завршетак радова на асфалтирању пута поред некадашњег кинеског ресторана, као и асфалтерски радови у дијелу Улице Спасића и Машере.
Радови на санацији и асфалтирању ускоро ће почети и у насељу Савина, односно у Улици Бокељских морнара, од малопродјаног објекта “Шкорпион” до ресторана “Галија”, док ће радници предузећа Комунално стамбено извршити послове на уређењу поменуте трасе, одводу површинских вода и постављању стубова јавне расвјете.
Коњевић додаје да је локална управа свјесна проблема и оштећења која су настала у насељу Гомила, односно путевима кроз то насеље, усљед извођења радова на реконструкцији магистрале у Игалу.
- Извјесно је да ћемо морати уложити одређена средства како би санирали дионице неких путева, али морамо ићи корак по корак. Темељна рјешења захтијевају  детаљну анализу и одговорност надлежних. Ми не бјежимо од проблема, напротив боримо се за права наших суграђана и подизање квалитета живота свих нас који живимо у Херцег Новом. Као грађанин, као родитељ и као неко ко је свој живот посветио бољитку локалне заједнице, понајмање као политички актер, желио бих да наши суграђани знају да ћемо, као и до сада, дати свој максимум у циљу рјешавања њихових проблема, каже Коњевић.
Како истиче потпредсједник Општине, природа посла и живота града је таква да, упркос епидемији и засигурно слабијој сезони, Херцег Нови мора бити спреман да дочека туристе. С тим у вези, Координационо тијело за праћење туристичке сезоне је засиједало, а ових дана почињу и припреме за сезону, уређење Шеталишта Пет Даница, али и многих других дионица и мјеста о којима ће јавност бити благовремено обавијештена.
skica11Општина Херцег Нови ће у наредном периоду уложити и значајна средства за уређење степеништа Марка Војновића у Старом граду, а потом и степеништа у Улици Елизе Дуковић Ломбардић (бивша Рисанска). Ту су и радови који се изводе на адаптацији Куће Ива Андрића, као и на реконструкцији зграде Градске музике Херцег Нови. До краја ове године очекује се постављање споменика хуманисти и начелнику града Мирку Комненовићу.
-Можемо рећи да наш град поменутим пројектима чини одређени културолошки искорак и потврђује своје опредјељење да ода почаст знаменитим грађанима и личностима који су оставили дубок траг у Херцег Новом, закључује Коњевић.

Службе на висини задатка током епидемије

Коњевић истиче да су од почетка епидемије вируса ЦОВИД-19 градска предузећа "Комунално стамбено", "Чистоћа", "Водовод и канализација", као и Служба заштите и спасавања, били на висини задатка. У отежаним и несвакидашњим условима било је потребно бринути о граду, са циљем обезбијеђења вршења свих послова, без угрожавања здравља становништва и запослених.
-Уз медицинске раднике, општинске волонтере и Црвени крст Херцег Нови, желим да се захвалим и свим запосленима локалних предузећа чији је оснивач Општина. Они, као и сви ми, имају породице и своје бриге, и у заиста неугодном периоду показали су велику дозу храбрости и пожртвованости, и на томе им велико хвала, поручује потпредсједник Коњевић.
Напомиње да ће се пријем грађана сваке друге суботе наставити по завршетку епидемије, у складу са мјерама НКТ и Института за јавно здравље, а до тада сви грађани се могу обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

  skica3