grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Општински тим за заштиту и спашавање: Херцег Нови показао спремност и одговорност, треба наставити са примјеном мјера за сузбијање вируса

sastanak 18052020 1Херцег Нови је показао одговорност, дисциплину и озбиљност, а све службе добру координацију и сарадњу у циљу сузбијања ширења вируса Ковид-19, оцијењено је на данашњем састанку Општинског тима за заштиту и спашавање.

Чланови Тима исказали су задовољство чињеницом да је епидемиолошка ситуација у нашем граду стабилна и да нема нових случајева заразе. Констатовали су да је то резултат дисциплине, преданог рада и досљедне примјене мјера за сузбијање ширења вируса, које и у наредном периоду треба поштовати ради заштите здравља свих нас.
”Максимално добро и правовремено је одрађено све оно што се захтијевало од органа и служби на локалном нивоу. Међу свим члановима Општинског тима за заштиту и спашавање постоји стална комуникација и сарадња на високом нивоу. Желим да се захвалим и честитам свим запосленима, волонтерима, медицинским радницима на преданом раду и посвећености, а грађанима на озбиљности и разумијевању. Важно је да се и у наредном периоду придржавамо мјера које су на снази, како бисмо ускоро били земља без корона вируса”, поручио је предсједник Општине Стеван Катић.
Кроз карантин у Херцег Новом прошло је 850 особа, а тренутно је у Институту 260 лица, информисала је епидемиолошкиња Дома здравља Херцег Нови, др Стијепа Глушац. Од почетка епидемије под здравствено-санитарним надзором било је 621 лице у Херцег Новом, а тренутно је под надзором и у изолацији њих 38.  У Дому здравља Херцег Нови узорковано је 356 лица, а тестирање се наставља.
На састанку је истакнуто да, иако је дошло до ублажавања мјера, и даље су на снази оне које се односе на обавезан карантин за лица која стижу из иностранства, као и забрану јавних окупљања.
Центар безбједности Херцег Нови и Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора настојали су да буду проактивни и спроводе превентивне активности, како би се избјегло репресивно дјеловање због кршења важећих мјера, чуло се на састанку.
Како је информисао командир Центра безбједности Херцег Нови, Дејан Остојић највећи број изречених кривичних пријава односио се на непоштовање забране кретања и забране међуградског превоза.
Црвени крст Херцег Нови је од проглашења епидемије опслужио 800 породица и волонтери су стигли до свих којима је помоћ била потребна, казала је секретарка Мира Крсмановић. Она је похвалила сарадњу са локалном управом, градским службама и предузећима, те искористила прилику да се захвали бројним волонтерима и донаторима. Обавијестила је да новски Црвени крст сада ради радним данима од 09 до 15 часова.
Током протеклог периода грађанима је подијељено преко 1000 бесплатних маски које су волонтерски сашиле новске кројачице, од материјала који је обезбиједила Општина, казала је савјетница предсједника Тамара Вујовић. Она је напоменула да су током ове кризне ситуације грађани били редовно, тачно и правовремено информисани о активностима, мјерама и препорукама, што је било од изузетног значаја. Додала је да су свакодневно рађене дезинфекције јавних површина , те да је ових дана фокус на просторима око школа и вртића, због припрема за матурске испите и упис.
Закључено је да ће Општински тим наставити да прати ситуацију у земљи и окружењу, те поступа у складу с тим.

У току спровођење превентивних мјера за заштиту од пожара

sastanak 18052020 2У сусрет пожарној сезони у Херцег Новом је у току спровођење превентивних активности и провјера оперативне спремности, што је била друга тема данашњег састанка Општинског тима за заштиту и спасавање.
Предсједник Општине Стеван Катић информисао је да су донесене наредбе о забрани ложења ватре на отвореном од 01. јуна и превентивним мјерама заштите од пожара у периоду од 01. јуна до 30. септембра. Како је истакао, наредбом су одређене активности које треба да спроведу службе, предузећа и установе на територији града, како бисмо спремно дочекали период високог ризика од пожара.
Херцег Нови је препознат као црногорска општина која озбиљно схвата значај континуираног улагања у опремање Службе за заштиту и спашавање, поручено је на састанку.
Систем цивилне заштите на територији цијелог града додатно је унапријеђен оснивањем добровољних ватрогасних друштава, што ће бити од великог значаја током пожарне сезоне. Корак даље биће направљен почетком рада Добровољног ватрогасног друштва Пријевор, који је планиран за 1. јун, истакао је потпредсједник Општине Милош Коњевић.
Начелник Службе заштите и спашавања Златко Ћировић казао је да у току реализација плана активности на припреми пожарне сезоне на територији цијеле општине. Како је казао, ватрогасци и спасиоци су у овом периоду посвећени том задатку како би ризик од избијања пожара био на најмањем могућем нивоу, а Служба потпуно спремна да реагује у случају потребе.  Он је информисао и да је план заштите од пожара за територију општине Херцег Нови ажуриран, у складу са законом.