grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Састанак челника Херцег Новог и Требиња на отвореном граничном прелазу: Међу братским градовима не смије бити баријера

NSL 01062020Међу братским градовима и народима не смије бити баријера, поручили су данас предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

sneakers

Они су се састали на граничном прелазу Зупци, поводом данашњег званичног отварања границе између Црне Горе и Босне и Херцеговине за грађане обје земље.
“Данас смо овдје колега Ћурић и ја да још једном пошаљемо поруку помирења и братства, да смо ми један народ и да морамо да сарађујемо као у претходном периоду”, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

Susret1

Он је рекао да је Ситница-Зупци један од најзначајнијих граничних прелаза за општину Херцег Нови, јер преко њега долазе туристи из Босне и Херцеговине и Србије, који су традиционално међу најбројнијим гостима нашег града.
”Ово је дан који смо једва дочекали и нема потребе да у наредном периоду нешто додатно компликујемо. У Требињу већ 15 дана немамо ниједан евидентиран случај вируса корона и сматрамо да је ситуација доста другачија него у претходном периоду”, казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.
Оба града се у значајној мјери ослањају на приходе из туризма, па ће отварање граница учинити да локалне привреде заживе, казао је градоначелник Требиња и поручио грађанима Босне и Херцеговине и Србије да се одазову позиву Херцег Новог и посјете тај град.
Катић и Ћурић су се осврнули на одлуку Владе Црне Горе да ограничи улазак грађанима земаља које не задовољавају постављени епидемиолошки критеријум, а међу којима је и Србија. Казали су да се ради о политичкој одлуци која није у складу са жељама народа.

Susret2

“Мислим да смо нашим помирљивим ставовима, када је у питању Херцег Нови, као опозициона општина која није на истим таласним дужинама са државном власти, послали додатну поруку да су сви људи са ових простора добродошли у Херцег Нови”, казао је Катић. Он је још једном упутио позив грађанима Босне и Херцеговине и Србије да посјете Херцег Нови и да се не обазиру на политичку причу која има за циљ да завади браћу.
Катић очекује да ће и држављани Србије већ од следеће седмице моћи слободно да прелазе границу са Црном Гором, без обавезе боравка у карантину. Како каже, то ће посебно значити Херцег Новом, у којем велики број српских држављана има некретнине или ту традиционално љетују.
“Нажалост, видјели смо у претходном периоду да има случајева када политика не иде у интерес народа. Ако људи желе да иду једни код других и да испоштују процедуре, а ми на неки начин то онемогућимо, чак и без разлога, то није добро. Ми смо један народ, треба да живимо као једни. Овај период који је иза нас је био мучан за све, поготово ако знамо да у општини Херцег Нови има доста људи из Требиња и Херцеговине и тешко им је било што нису могли да иду једни код других”, рекао је Ћурић.
Додаје да се у наредном периоду треба придржавати упутстава која су стигла са републичког и локалног нивоа, али да нема потребе за додатним компликовањем ситуације.
Челници два града су најавили да ће током ове седмице упутити још један, заједнички захтјев концесионару пута Мељине – Петијевићи да се размотри ситуација и нађе модел за укидање путарине која представља значајну баријеру приликом промета робе и људи из цијелог региона.
Катић је информисао да је процјена вриједности отплате те инвестицији сада око 5 милиона еура, након чега би концесионар прекинуо наплату путарине. Подсјетио је да је да се новска локална управа обратила државним властима у Црној Гори, имајући у виду да се ради о веома фреквентном регионалном путу, али да до сада није било позитивних реакција.