grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Представници Агенције за локалну демократију у посјети Херцег Новом: Кућа Ива Андрића као покретачка тачка за музеј заједнице

ALD u HNТок реализације пројекта ”CоCоТоur” у којем је општина Херцег Нови партнер био је повод за овонедјељни састанак предсједника Општине  Херцег Нови, Стеван Катића са представницима Агенције за локалну демократију.

sneakers

На састанку је било ријечи о  временској и финансијској динамици пројекта, модалитетима укључивања институција у концепт еко-музеја и музеја заједнице. Састанку су присуствовали представници институција релевантних за наредне активности овог пројекта, савјетник предсједника Јован Суботић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић и директорица ЈУК ”Херцег Фест” Гордана Крцуновић.
””CоCоТоur” подразумијева реконструкцију куће Нобеловца Ива Андрића која ће представљати једну покретачку тачку за музеј заједнице и еко музеј, чији модел Агенција развија пажљиво анализирајући интересе локалне заједнице, мапирајући локалитете који представљају аутентичне тачке интереса у свијетлу историјиско-културног наслијеђа и природне баштине. Сем локација, посвећује се посебна пажња нематеријалном културном богатству Херцег Новог, његовим легендама, специјалитетима и садашњој постојећој понуди”, саопштили су из Агенције за локалну демократију.
Након посјете пројектним партнерима тим Агенције је обавио и састанке са стакехолдеринма и различитим представницима туристичких дјелатности који ће промовисати и помоћи валоризацију конкретних туристичких производа – резултата овог пројекта.   Очекује се израда интерактивне апликције музеја заједнице што подразумијевај стварање туристичких рута у оквиру овог концепта, богатих сторy-теллингом и мултимедијалним садржајима, а његујући принципе приступачности.
Након тога услиједило је додатно истраживање о потенцијлним члановима музеја заједнице који представља  иновацију у овом дијелу Медитерана, а смијешта Херцег Нови у понуду још 5 таквих у Грчкој, Албанији и Италији.
Пројекат ””CоCоТоur” је кофинансиран кроз Прекогранични ИПА програм Албанија-Италија- Црна Гора.