grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Заблистало Степениште Данице Томашевић

00stepdt2020Степениште Данице Томашевић, које повезује Његошеву улицу са Шеталиштем Пет Даница, добило је нови изглед и бољу функционалност.

sneakers

Како је истакао директор Агенције за изградњу и развој града Боро Лучић, степениште је сада репрезентативно за наш град, што је значајна промјена ако се узме у обзир донедавно стање и запуштеност скала на више локација.
-Полако враћамо сјај новским степеницама, мислим да је ово најбољи примјер како треба да се ради. Ради се о захтјевном пројекту, како због своје дужине и ширине, тако и због фреквенције људи који их користе свакодневно, казао је Лучић.
Он се захвалио свим суграђанима, комшијама и гостима који су имали стрпљења док се радови приведу крају, узимајући у обзир да је морало доћи до паузе усљед епидемије корона вируса.
Лучић је најавио наставак уређења новских скалина на двије локације на Топлој, као и Степеништа Марка Војновића, за које ће убрзо бити завршен пројекат. Након добијања конзерваторскх услова, једино степениште у Старом граду које није поплочано добиће ново рухо.
Реконструкција Степеништа Данице Томашевић пројекат је вриједан 80 хиљада еура, од чега је Туристичка организација Херцег Нови учетвовала са 30 хиљада, издвојених од прихода од боравишне таксе. Радове је извела фирма „Ниведа“, која се кроз пројекат реконструкције Степеништа Јова Дабовића и поплочавање Шеталишта Пет Даница (од „Мимозе“ до „Галеба“) показала као одговоран партнер.
Даница Томашевић је рођена 1925. године у селу Сврчуге, а живот је изгубила као водни делегат и пушкомитраљезац Пете црногорске пролетерске бригаде, 13. јуна 1943. године на Сутјесци.