grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Поново прекинута сједница СОХН због ситуације у Будви: предсједник Катић поручио да Херцег Нови не може игнорисати бруталност државне власти

SOHN25062020Након вишесатне бурне расправе одборника херцегновског парламента на тему ситуације у Будви, али и другим градовима Црне Горе, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић прекинуо је 13. редовну сједницу, те наставак исте заказао за четвртак, 2. јула, са почетком у 09.30 часова.

Air Jordan 11 For Sale

Самарџић је након првих пола сата сједнице дао паузу, пошто су одборници ДПС-а изашли из одборничких клупа и напустили салу. Наставак сједнице протекао је уз присуство и учешће у дискусији одборника и власти и опозиције.

Како је на крају расправе поручио предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, у амбијенту какав тренутно влада у држави, у којем су повријеђени и право и правда, нема услова за одржавање сједнице локалног парламента.

-Не можемо ми равнодушно посматрати све оно што се дешава данас у Црној Гори. Не можемо се неодговорно понијети према свему ономе када видимо како и на који начин је здравље наших колега и посланика угрожено употребом хемијских средстава и бибер спрејева, на најбруталнији начин од стране полиције Црне Горе. Сигуран сам да након овога што је било у Црној Гори претходне седмице, више ништа не може и неће бити исто. Без обзира на то ко смо и шта смо и која је култура Новљана, али је овдје претходних дана дефинитивно пређена граница доброг укуса, гдје се указала сва бруталност ове власти, која ради шта ради пуних 30 година, казао је Катић.

Он је са индигнацијом одбацио тезе које су пласирали одборници локалне опозиције, а у вези са ситуацијом у Будви, који су инсинуирали да чланови руковдства Општине Будва привређују мимо законских оквира.

-Сви добро знамо ко то ради последњих година. Знамо ко то ради, који су министри, који су чланови Владе ти који се називају „министри од 10 одсто“. Знамо да имате ситуација и данас у Херцег Новом и у Боки Которској гдје дјеца од одређених министара и они исти имају одређене проценте у тим компанијама. И онда се дође до тога да се поштени народ и легитимно изабрани представници града Будве, на овакав начин доводе у неки негативан контекст, напоменуо је Катић.

Он је нагласио да је дошло до потпуног недостатка повјерења у интитуције државе, у полицију, правосуђе и судство.

-Знамо како и на који начин они раде и како су све ово вријеме уназад у функцији искључиво једне партије. То вам говоре чињенице и подаци међународне заједнице која вас упозорава да то тако више не може, казао је Катић, а затим и додао:

-Говорите о повјерењу и дијалогу? Све сте ово ви изазвали, односно ваши претпостављени. Ваша је власт та та која је направила што је направила, политичком корупцијом дошло је до чега је дошло у Будви. Није опозиција више крива, него опозиција више неће допустити да то пролази као што је пролазило до сада. Пролазило вам је лако у Никшићу, у Андријевици, у Подгорици. Сметају вам и литије – ви сте ти који нисте жељели дијалог, који сте преко ноћи у 2 сата ујутро усвојили тај закон да бисте направили све ово што сте направили у Црној Гори, и што имате овакав отклон од стране цркве и оволико народа, поручио је Катић.

Нагласио је и да поштовање на које се позива локална опозиција, а које би на неки начин требало довести до дијалога – више није реално, јер све оно што је био покушај договора, изиграно је од стране званичне власти у Црној Гори.

У расправи су још испред Општине Херцег Нови учествовали и потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић.

-Ви сте погазили Устав, ви сте ти који правите хаос у Будви и цијелој Црној Гори. Ви сте пошаст која уништава ову државу. Дошли смо у ситуацију да опозиција брани државу, казала је Ђуровић.

Коњевић је истакао да догађаји у Будви представљају велику срамоту.

-Знају сви шта сам ја прошао од 2012. када сам био у истој ситуацији као онај несретник у Будви, али то у Херцег Новом није прошло. Ви који сте у ДПС-у сте лојални за себе и своје џепове. Наведите барем један примјер да ми не поштујемо државу. Оно што су радили пара-полицијске снаге синоћ је срамота, закључио је Коњевић.