grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Сарадња Амбасаде Украјине и Општине Херцег Нови: У фокусу култура и обнављање веза Херцег Новог и Одесе

Fijalko-Katic260620202Амбасада Украјине и Општина Херцег Нови јачаће сарадњу у области културе и радити на обнављању веза са Одесом, поручено је током данашње званичне посјете дипломатских представника Украјине нашем граду. Представнике Амбасаде Украјине, на челу са отправницом послова Наталијом Фијалком, угостили су предсједник Општине Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Никола Самарџић са сарадницима.

sneakers

У фокусу разговора била је културна сарадња, учешће Амбасаде у организацији фестивала по којима је град препознат, као и обнављање веза између Херцег Новог и Одесе, који су прије десет година озваничили своје пријатељство.

Предсједник Катић је изразио задовољство посјетом и јасном намјером Амбасаде Украјине да се укључи у културни живот града и помогне оживљавање веза са Одесом. Он је казао да наша два народа имају много тога заједничког и основ за повезивање треба да буде пријатељство два града културе – једног на Јадрану, а другог на Црном мору.

Херцег Нови је познат као град фестивала и један од градова који су нарочито посвећени култури, због чега Амбасада Украјине са пажњом прати све културне манифестације које се овдје дешавају, истакла је Наталија Фијалка. Како је казала, сарадња је на одличном нивоу и ове године је требало да резултира учешћем Амбасаде у програмима више новских фестивала. Истакла је да се сви договорени пројекти не отказују, већ одлажу и биће реализовани када епидемиолошка ситуација то дозволи.

У циљу конкретизације сарадње на пољу културе, представници Амбасаде Украјине су се, након сусрета са челницима Општине, састали и са директорицом Јавне установе културе ”Херцег Фест”, Горданом Поробић Крцуновић и директором Туристичке организације Херцег Нови, Павлом Обрадовићем.

sastanak26062020Важна тема разговора био је туризам, а охрабрујућа је вијест да 03. јула у Црну Гору слеће први чартер лет из Украјине, а већ дан касније још три лета. Како се могло чути, украјински туристи воле да долазе у Херцег Нови и током 2019. године остварили су око 55.000 ноћења. Закључено је да постоји значајан простор за унапријеђење када је у питању промоција нашег града на тржишту те државе, на чему се може заједнички радити.

Имајући у виду да у Херцег Новом станује највећи број украјинских држављана који имају пријављен боравак у Црној Гори, из Амбасаде су најавили да имају у плану оснивање ”украјинског кутка” у Херцег Новом, који би био мјесто за окупљања и промоцију културе те земље. Како су казали, током ове посјете Херцег Новом планирају да ту идеју представе члановима украјинске дијаспоре у нашем граду, са којима ће се касније данас састати.