grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Телеграм потпредсједника Општине и Дирекције Празника мимозе поводом смрти Живка Пеулића

peulic kvaleПоводом смрти костимографа и сценографа Живка Пеулића, изражавам искрено саучешће породици Пеулић, у своје лично, име Општине Херцег Нови и Дирекције Празника мимозе.

Наш град изгубио је суграђанина који је живио Херцег Нови, дао лични печат културној слици нашег града и Празнику мимозе, доприносио стварању и одржавању традиције и учествовао у организацији догађаја којима се сви радујемо.

Квале је радост и игру претворио у своју животну мисију. Херцег Новом је дао бескрајну машту, непроцјењиво знање, златне руке и срце које је до самог краја куцало у ритму новских фешти. 

Више од три деценије био је неизоставан дио Празника мимозе, који је растао са њим и због њега. Од 1973. године, када је израдио своју прву маску, па све до последњег дана, радио је са истом је енергијом и оригиналношћу. Његове идеје и рад утицали су на бројне генерације, усадивши им карневалски дух и љубав према машкарању. Срећни смо и поносни што је Квалету испуњена велика животна жеља – доживио је међународну карневалску поворку у Херцег Новом.
Остаће упамћени Квалетови крневали, коју су редом спаљивани као кривци за све невоље Новљана, његове сценографије за преко 20 представа Херцегновског позоришта, као и бројне награђиване маске израђене за Празник мимозе. Сваки његов рад био је добро промишљен и до танчина осмишљен, осликавао вријеме у којем је настао и слао важне поруке.
Квале је успио да споји своје највеће љубави - породицу, са костимима и сценографијом. Пренио је своју страст на синове, као и на многе младе људе који су уз њега одрастали. Тако је осигурао да његове идеје и рад наставе да живе и развијају се, на срећу свих нас у Херцег Новом.
Херцег Нови ће памтити Живка Пеулића Квалета као креативца који је мијењао наш поглед на свијет, умјетника чије поруке су се далако чуле, вриједног ствараоца који је нашем позоришту и карневалу давао препознатљивост, пожртвованог сарадника, пријатеља увијек спремног за шкерцу и човјека који је био дио душе овог града.
Нека му је вјечна слава и хвала.

Потпредсједник Општине Херцег Нови и предсједник Дирекције Празника мимозе