grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Одржан састанак Општинског тима за заштиту и спашавање: Локална управа спроводи активности на заштити јавног здравља, грађани да поштују мјере

nas08072020Важно је да сви поштујемо мјере за сузбијање ширења вируса Ковид-19, ради заштите јавног здравља и ефикасне борбе против ове заразне болести, поручено је данас из херцегновског Општинског тима за заштиту и спасавање.

На састанку којим је предсједавао предсједник Општине Стеван Катић, договорене су даље активности локалне управе, надлежних органа и служби на реализацији препорука и мјера које имају за циљ заштиту здравља грађана.

Из Епидемиолошке службе дома здравља Херцег Нови су информисали да је у нашем граду је регистровано шест случајева позитивних на вирус Цовид-19 и током протеклих дана није било повећања броја. Важно је истаћи да су сви случајеви асимптоматски, односно без клиничке слике.

У самоизолацији се данас налази 270 особа. Констатовано је да су грађани дисциплиновани и углавном се придржавају изречених мјера. У карантину у првој фази Института Игало тренутно се налази 125 особа.

Усвојени су следећи закључци:

-       Служба заштите и спашавања и предузеће ”Чистоћа” ће наставити са редовном дезинфекцијом јавних површина.

Како се могло чути, тај посао је обављан и у току протеклих мјесц дана, када је дезинфекција обављана на најфреквентнијим мјестима у граду. По истом принципу ће се радити и у наредном периоду, у раним јутарњим сатима, па ће фокус бити на просторима око банака, пошти, трговима и другим локацијама на којима се окупља и задржава велики број грађана.

-       На терену ће бити спровођена континуирана контрола поштовања закона и наредби за заштиту становништва од заразних болести. Контролу ће обављати, у сарадњи, а у складу са својим надлежностима, Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора и Центар безбједности Херцег Нови.

Информисано је да је Општина ускладила Одлуку о организацији и начину рада са измјенама и допунама Закона о заштити становништа од заразних болести, чиме су проширене надлежности Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора у дијелу који се односи на контролу. С тим у вези, поручено је да ће службеници дати пун допринос примјени Закона, као и да ће грађанима који не буду поштовали мјере бити прво изрицана упозорења, а потом и санкције.

-       У циљу координације и одређивања праваца дјеловања, договорено је да ће Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора иницирати састанак са представницима Управе за инспекцијске послове који контролишу ову област и Центра безбједности Херцег Нови.

Како је на данашњем састанку примјећено, државне инспекције нису у довољној мјери присутне у локалној заједници и нема координације са општинским органима, те је неопходно учинити кораке који ће унаприједити заједнички одговор на актуелну епидемиолошку ситуацију.

Констатовано је да све локалне службе, као и Дом здравља, Болница Мељине, карантин у Игалу и Црвени крст Херцег Нови редовно функционишу и придржавају се мјера за сузбијање заразне болести. Како се могло чути, Епидемиолошка служба је више него дуплирана у људству у односу на редовно стање и адекватно одговара на тренутну ситуацију.

Упућен је апел грађанима да се придржавају изречених мјера, да у максималној могућној мјери користе доступне електронске сервисе, те да избјегавају доласке у Дом здравља, осим уколико им је неопходан лични контакт са љекаром.