grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Народноослободилачка борба да буде надахнуће свима

00imageeЧелници Општине Херцег Нови и ОО ОБНОР 1941-1945 заједно су јутрос обиљежили 13. јул, Дан државности Црне Горе код споменика Безметковић на Савини.

Положивши вијенце у спомен палим борцима и њиховим херојским подвизима, присутни су евоцирали успомене из периода свеопште окупације наше земље, а осврт на тековине 13. јула, дао је предсједник Општине Стеван Катић.
-Данас славимо слободу и сјећамо се оних који су за њу положили своје животе. Славимо ову земљу и помињемо наше часне претке, њихове идеале и вриједности од којих нису одступали.  Славимо мир и заједништво, свјесни да на њима морамо заснивати боље сјутра за све нас. Наш народ се увијек борио против угњетавања и неправде, против оних који су му наметали стеге и ускраћивали права, а за свој образ и традицију.  То треба да буде надахнуће свима нама, да истрајемо у залагањима за бољу Црну Гору, у којој ће владати правда, слобода и једнакост за све грађане, поручио је Катић.
У име Општине Херцег Нови, са предсједником Катићем вијенац су положили потпредсједница Данијела Ђуровић и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић. Обиљежавању 13. јула код споменика Безметковић присуствовао је и конзул Републике Србије у Црној Гори, Зоран Дојчиновић.
Вијенце су положили и чланови СНП Херцег Нови на челу са шефом одборничког клуба у локалном парламенту Драганом Станишић, док је у име борачке организације вијенац положила Оливера Доклестић. Она се овом приликом и обратила присутнима, уз осврт на друштвено стање тада, током Другог свјетског рата, и сада, готово 80 година касније.
О тадашњој борби и посљедицама које је произвела, говорио је и члан борачке организације Слобо Новаковић, истакавши одјек који је устанак у Црној Гори имао на територији цијеле Југославије.
Дан државности Црне Горе обиљежава се у знак сјећања на 13. јул - 1878. године, када је на Берлинском конгресу призната као самостална држава, и 1941. када је почео народни устанак против фашизма.