grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Позив предсједника Општине Херцег-Нови државним органима: Отворите границе Црне Горе за Србију и Русију, спасите остатак сезоне

Katic28072020Црна Гора доживљава крах туристичке сезоне, који би значајно могло ублажити отварање граница са Србијом и Русијом, због чега апелујем на државне органе да размотре своје одлуке и под одређеним условима дозволе улазак грађана из ових земаља, поручује предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић.

Он позива Владу Црне Горе и Национално координационо тијело за заразне болести да одреде датуме отварања граница са овим државама које су наша најзначајнија емитивна тржишта, уз јасне епидемиолошке стандарде које је потребно испунити да би њихови држављани ушли у Црну Гору.

Такође, Катић позива Владу да интензивира билатералне односе како би ове земље отвориле своје границе према Црној Гори и да би били остварени услови за обнову међународног ваздушног саобраћаја.

„Важно је побољшати односе са земљама које су наши најзначајнији туристички партнери, а то су прије свега Србија, Босна и Херцеговина и Русија. Туристи из тих земаља традиционално остварују највећи број ноћења и црногорска државна власт тога мора бити свјесна. У оваквој ситуацији не смије бити простора за доношење политички мотивисаних одлука и подизање тензија“, поручује Катић.

Катић каже да је ризик од ширења вируса реалност са којом се свака држава суочава приликом доношења одлуке о отварању граница, а да су доносиоци одлука одговорни да на тај изазов одговоре на адекватан начин, што у Црној Гори до сада није био случај.

Он предлаже државним органима да се угледају на праксу сусједне Хрватске, али и других земаља Европе које су нашле моделе да у исто вријеме сачувају љетњу сезону и безбједност грађана.

„Здравље је свима приоритет, али ако су земље региона и Европе могле да омогуће долазак туриста и сада остварују значајан број посјета, нема смисла да и Црна Гора не уради исто. Примјера ради, туристи из Србије, коју су традиционално наши најбројнији гости, сада могу да љетују у сусједној Хрватској, а у нашу државу не могу да уђу. Они који су планирали долазак у нашу земљу сада бирају конкурентне дестинације у региону, па имамо ситуацију да Хрватска остварује око 50% свог прошлогодишњег промета, док је Црна Гора на само око 7%“, каже први човјек Општине Херцег Нови.

Црногорски туристички привредници су снизили цијене и увели повољности, те константно чине напоре како би сачували што већи број запослених, што би морало да наиђе на разумијевање и адекватан одговор Државе, оцјењује Катић.

Он закључује да Црна Гора мора хитно да реагује, уколико жели да у августу и постсезони буду забиљежени бољи резултати него у досадашњем дијелу сезоне, а што би у крајњем ублажило ефекте пада на туристичком тржишту и уопште у црногорској економији