grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Апел грађанима Херцег Новог: Нагли пораст заражених аларм да се мјере морају поштовати

  • сриједа, 11 новембар 2020 15:04

vazni telefoniНагли пораст броја заражених у Херцег Новом изискује од свих грађана да озбиљно схвате и одговорно се придржавају изречених мјера за сузбијање вируса Ковид-19.

Неопходно је да сваки појединац буде свјестан сопствене одговорности за своје, здравље своје породице и суграђана, због чега још једном апелујемо на све грађане да носе маске, одржавају хигијену руку, поштују физичку дистанцу и све наредбе које се односе на рад у условима пандемије.
У нашем граду тренутно су  223 активна случаја вируса Ковид-19, а прије само десет дана тај број је био девет пута мањи, и један од најнижих у држави у односу на број становника. Током протекле двије седмице евидентан је значајан скок броја активних случајева, прегледа у Ковид амбулантама, као и број тестираних грађана, што показује озбиљност епидемиолошке ситуације у граду и да постоји висок ниво локалне трансмисије инфекције.
Ако се настави овакав тренд оболијевања, доћи ћемо у ситуацију да Херцег Нови буде затворен, медицински радници преоптерећени, а амбуланте и болнице без капацитета да свима пруже адекватно лијечење. Зато позивамо грађане да дају свој допринос и не игноришу мјере епидемиолога.
У Херцег Новом је пооштрена контрола поштовања мјера за сузбијање инфекције вирусом Ковид-19. Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора свакодневно надзире стање на терену, посебно када су у питању ношење заштитних маски, јавни превоз, рад угоститељских објеката и трговина.
dezinfekcija javnih povrsinaСлужба заштите и спашавања задужена је за дезинфекцију јавних површина у најфреквентнијим дијеловима града, што је договорено да буде обављано током ноћи, када нема пролазника. Током протеклог викенда урађена је дезинфекција главног градског трга, простора око зграде Општине и главне Поште, у два наврата око Дома здравља, као и око Центра безбједности, Основне школе “Дашо Павичић” и на траси од семафора на Топлој до болнице у Мељинама. Вечерас слиједи дезинфекција на простору Савине, око Средње школе и Основне школе “Милан Вуковић”, а током наредних дана и у другим дијеловима града.
Када је у питању ситуација у локалној управи, током протеклих дана није дошло до увећања броја позитивних случајева. У свим локалним предузећима стање је стабилно и она своје послове обављају редовно.
У локалној управи, као и у службама и предузећима рад је прилагођен актуелној епидемиолошкој ситуацији и паузиран је пријем странака, како би била смањена могућност ширења заразе. Грађани се упућују да своје захтјеве и предлоге достављају мејлом или путем телефона.
Грађански биро Општине Херцег Нови ради са странкама радним данима од 08 до 13 сати, с тим што се посебно води рачуна о броју странака које могу бити примљене у службене просторије, на начин да истовремено у просторији не може бити више од двије странке.
Осим тога, сви грађани могу комуникацију са органима локалне управе остварити позивом на бројеве телефона или мејлом на адресе које се налазе на сајту Општине www.hercegnovi.me