grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Забрињавајућа епидемиолошка ситуација у Херцег Новом: Упозорење грађанима да се придржавају мјера, како не би били кажњавани

  • сриједа, 18 новембар 2020 18:58

opstinskitim18112020На данашњем састанку Општинског тима за заштиту и спашавање констатовано је да је епидемиолошка ситуација у нашем граду забрињавајућа и то захтијева озбиљно и одговорно поступање сваког појединца.

  Број заражених порастао је великом брзином, ниво локалне трансмисије је веома висок, а број хоспитализованих грађана и оних који губе битку против инфекције вирусом ковид-19 све је већи.

С тим у вези, Општински тим донио је следеће закључке:
-    Општина ће упутити Министарству здравља Црне Горе иницијативу да размотри формирање ковид одјељења за пацијенте који имају лакшу или средње тешку клиничку слику у Општој болници Мељине или у Институту „Др Симо Милошевић“.
Како се могло чути, пацијенти из нашег града којима је потребно болничко лијечење смјештају се у ковид болнице у Котору или Бару, а капацитети тих здравствених установа су готово попуњени. Осим тога, вријеме потребно за трансфер од Херцег Новог до најближе ковид болнице може играти пресудну улогу када је у питању спашавање људских живота.
-    Општина Херцег Нови и градска предузећа донираће Дому здравља брзе антигенске тестове, како би се премостио период до окончања процедуре набавке коју спроводи државни Фонд. Ови тестови ће бити бесплатни за грађане.
Такође, локална управа ће у зависности од потребе позвати остале привредне субјекте који послују на територији града да, уколико су у могућности, упуте исту врсту помоћи новском Дому здравља.
-    Грађани и привредници се упућују и упозоравају да поштују све изречене мјере за заштиту здравља и спријечавање ширења заразних болести, како не би дошло до кажњавања.

-    За неношење заштитне маске и друга кршења мјера надлежни органи ће изрицати казне за физичка лица од 100 до 2.000 еура, док казне за правна лица могу бити од 2.000 до 20.000 еура, како је прописано Законом о заштити становништва од заразних болести.
opstinskitim18112020aКако је на састанку констатовано, грађани поштују наредбу забране изласка из мјеста становања од 21 до 05 часова. С друге стране, велики је број оних који не поштују наредбе о ношењу маски на отвореном и у угоститељским објектима, због чега ће бити пооштрена контрола поштовања ових одредби.
-    Позивају се сви грађани којима је изречена мјера самоизолације да не напуштају мјесто становања, те упозоравају да ће контроле бити ригорозне и учесталије.
-    Служба заштите и спашавања наставиће са редовном дезинфекцијом најфреквентнијих дијелова града.

-    Сви привредни субјекти обавезују са да обављају дезинфекцију површина испред својих објеката, свакога дана по завршетку радног времена.

-    У складу са препоруком Министарства здравља, Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора Општине Херцег Нови ће три пута дневно, а по потреби и чешће, у трајању од један сат, обилазити град и путем мегафона упозоравати становнике на поштовање мјера ношења маске, држања дистанце и редовног прања руку.