grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Отворена адаптирана новска пијаца: Бољи услови за продавце, веће уживање за купце

  • четвртак, 19 новембар 2020 17:43

otvorena adaptirana novska pijaca19112020Адаптирана, уређена главна новска пијаца од јутрос поново ради. Њена врата купцима су симболично отворили закупци тезги, који нису крили задовољство због побољшања услова за рад и љепшег изгледа ове пијаце у срцу града.

Пијацу су јутрос посјетили и представници Општине Херцег Нови, који су обишли цијели простор и разговарали са закупцима.
„Реконструкцијом је Херцег Нови добио једну од најљепших пијаца у Црној Гори. Драго ми је што ће продавци и Новљани имати далеко боље услове за рад и куповину него што је то било у претходном периоду. У разговору с њима видим да су задовољни адаптацијом“, истакао је предсједник Општине Стеван Катић.
Катић је најавио и да би у наредних петнаестак дана на оближњем објекту требало да буде постављена спомен-плоча Зулфикару Зуку Џумхуру, у знак сјећања на овог умјетника који је волио Херцег Нови и велики дио свог времена проводио управо на том мјесту у близини пијаце.
„Мислим да је пијаца срце једног града и вјерујем да ће закупци бити задовољнији,а грађани и туристи заиста уживати да дођу и тргују овдје. Добили смо и један простор на којем имамо могућност организације базара и других сличних манифестација“, казао је потпредсједник Општине Милош Коњевић.
Челници Општине изразили су захвалност управи и запосленима у предузећу „Комунално стамбено“, који су на предан и квалитетан начин завршили ову, другу фазу адаптације градск?%B пијаце, а у протеклој години уредили и пијацу у Игалу. Такође, похвалили су предузеће „Водовод и канализација“ које је дало свој пуни допринос овом пројекту.
„Видите и сами, много је љепше, прегледније. Ја се искрено надам да ће и закупци и потрошачи бити задовољни и да ће знати да цијене ово што су добили“, казала је Љиљана Бојанић у име „Комунално стамбеног“ предузећа. Она је додала да је у плану наставак активности на уређењу градске пијаце, што ће учинити да њен нови, љепши изглед још више дође до изражаја.
Грађани на новској пијаци могу трговати код 36 закупаца, с тим да ће тај број пазарним данима бити и већи.
„Оним што је тренутна понуда на овој пијаци одушевљени су и потрошачи и продавци, а и сами грађани. С обзиром на уложена средства која нису мала, мислим да смо постигли тренутни максимум, а и даље ћемо наставити са акцијама уређења неких детаља и дорађивањем пословних простора у нашем власништву који ће послије ићи у закуп“, рекао је шеф пијаце, Илија Бачановић.

Имајући у виду да је постављена нова расвјета, сада ће на пијаци бити могућ и рад ноћу, напомиње Бачановић. У „Комунално стамбеном“ планирају да та могућност буде искоришћена кроз организацију базара, сајмова, изложби и других сличних дешавања након радног времена, на задовољство свих грађана Новог.
Радови на уређењу пијаце у центру Херцег Новог подразумијевали су комплетну адаптацију и прилагођавање свим условима по систему ХАЦЦП стандарда.
Током протеклих мјесец дана на градској пијаци су санирани водоводна и канализациона мрежа, електро инсталације и атмосферска канализација, уређене су фасаде у зони приземља, постављена нова опрема и урађена реорганизација простора. Старе и дотрајале тезге замијењене су новим, једнообразним брендираним штандовима који су наткривени и постављена је расвјета чиме је омогућен рад ноћу. Преуређени су простори за продају млијечних производа и занатске дјелатности, као и санитарни чвор. Овој фази адаптације претходило је уређење рибарнице, која сада има нове инсталације, опрему, расхладне коморе, витрине и биодробилицу.
Како је раније најављено из „Комунално стамбеног“, у трећој фази адаптације градске пијаце у Херцег Новом, која ће бити завршена у наредних 20 дана, предвиђена је замјена фасадне столарије на пословним просторима који су у власништву Општине и поставка новог мобилијара на отвореним просторима пијаце.