grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Предсједник Катић позвао Министарство економског развоја да обезбиједи субвенције за све привреднике погођене актуелном кризом

nsl2602Током протеклих десетак дана, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић одржао је више састанака са представницима предузетника, угоститеља и привредних лица погођених епидемиолошким мјерама, односно затварањем у циљу превенције ширења вируса Covid19.

Како су сви указали, генералне мјере, односно оне донесене на државном нивоу, као и посебне мјере за Херцег Нови од 24. фебруара, знатно су утицале на њихову ликвидност, а самим тим и на губитак радних мјеста.

Тим поводом, предсједник Катић упутио је допис министру економског развоја, Јакову Милатовићу, и нагласио да је од изнимне важности што прије омогућити субвенције за предузетнике, власнике трговина обућом и одјећом, трговине непрехрамбених производа и пружања услуга, мале бутике, али и друге привреднике Херцег Новог чији су послови затворени, како не би дошло до гашења предузећа и додатног погоршања већ тешке економске ситуације наших суграђана.
Такође, данас је у Општини Херцег Нови одржан састанак са представницима угоститеља, на којем је разговарано о проблемима и тешкоћама у њиховом функционисању, са посебним освртом на најновије епидемиолошке мјере и посљедице по привреду које оне изазивају.
Предсједник Катић овим путем апелује на све јавне службе и инспекције, како локалне тако и државне, али и компаније попут ЦЕДИС-а и предузећа „Водовод и канализација“, да узму у обзир ситуацију у којој се привредници и угоститељи Херцег Новог налазе и принудне наплате по разним основама одложе за одређени период. То се превасходно односи на принудну наплату рачуна за струју и воду, таксе за приступне путеве и закупе угоститељских тераса. Општина Херцег Нови ће одгодити све принудне наплате за све погођене привреднике, потврдио је предсједник локалне самоуправе.
-Сада сви морамо показати висок ниво солидарности и разумијевања. Наши суграђани који се баве разним услужним дјелатностима, а приморани су затворити објекте због епидемиолошких мјера, доведени су у стање неизвјесности и немогућности да уредно измирују све своје обавезе. Прошла година је било изузетно тешка за комплетну привреду Херцег Новог, а нове мјере које прописују забрану рада угоститељским објектима додатно отежавају цјелокупну проблематику. Вријеме је да сви разумијемо сложеност ситуације у којој се налазимо, и економски и здравствено, поручио је предсједник Катић.
Он је апеловао и на закуподавце пословних простора да узму у обзир да је већина привредних грана у Херцег Новом тренутно искључена из економског система, те да са закупцима покушају наћи заједнички језик о ослобађању или одлагању плаћања закупа.
Угоститеље су на данашњем састанку представљали Будимир Булајић (Мек Будо), Жељко Пајовић (Коала/Бифе Београд) и Душан Петровић (Al Posto Giusto), који су овом приликом дошли у ужем саставу због поштовања епидемиолошких мјера, али су представљали много већи број предузетника и привредних лица у нашем граду.