grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Отворен Мали салон херцегновских галерија посвећен скулптури

Под називом „Трећа димензија“ синоћ је у фоајеу Дворане Парк отворен 6. по реду Мали салон херцегновских галерија. Ову престижну ликовну манифестацију на којој се представљају херцегновске галерије отворио је њен овогодишњи домаћин Ђуро Бели Пријић, власника галерије „Пријић“. По његовој замисли поставку Салона чине скулптуре, умјетничка дјела из фондова 8 херцегновских галерија –Градске галерије“Јосип Бепо Бенковић”,“Сју Рајдер”, “Луча”, “Спинакер”, “Катурић” , Спа галерије Института Игало, Галерије “Небеско огњиште” Косте Килибарде и Галерије Пријић.

Концепт прати континуитет од старијих мајстора до данашњих младих умјетника. Није прављена селекција новских, црногорских или умјетника из региона. Мислим да је изложба за респект, оцјенио је Пријић. Радови су рађене углавном у класичним скулпторским материјалима – у камену, дрвету и металу. На салону је преко 30 радова 20 умјетника. Драго ми је што вечерас на овај начин можемо да скренемо пажњу на ову предивну дисциплину ликовног стваралаштва јер баш скулптура, у посљедње вријеме, убира највеће успјехе и најбољи је наш репрезент у Европи, а и шире. Пријић је на крају поручио бројној публици да размисле шта даље са овим салоном. Сматра да Салон треба да настави да живи али да из назива треба избацити одредницу „мали“ и да то буде Салон новских галериста.

На салону су изложени радови чији су аутори: Драган Аметовић, Ђорђе Ангеловски, Миња Бојанић, Марко Борозан, Борис Вериго, Горан Вукчевић,Ангелина Гаталица, Добрица Динић, Тијана Дујовић-Лишчевић, Коста Килибарда, Никола-Никша Косић, Срђан Ковачевић, Мијо Мијушковић, Богдан Мусовић, Павле Пејовић, Ђуро-Бели Пријић, Драган Тешановић, Бранко Томановић, Лука Томановић, Сергеј Цингулоски..