NAsPicigin2022Такмичење у пицигину, које се већ пети пут организује у оквиру Празника мимозе, и ове године је измамило позитивну енергију и врхунско расположење домаћих и страних посматрача.

Са просјечних 12 степени у мору и ван њега, вилице су понајвише цвокотале међу редовима навијача и посматрача, који су са нестрпљењем ишчекивали атракције, аматерску гимнастику и изгарање равно борби за олимпијску медаљу.
Екипа “Полакоте”, према оцјени стручног жирија, показала се као најспремнија са најатрактивнијим потезима, иако ништа мање одушевљење и аплаузе публике нису измамили галиоти другопласиране “Што’ш пит’” и трећепласиране “Гот” екипе.
Иако је свих 56 такмичара из 11 екипа дало свој спортски максимум, као и на свим великим такмичењима најбољи су морали бити изабрани, што није био нимало лак посао за стручни жири у саставу: Милорад Муришић, Милан Добриловић и Драган Лазаревић.

Овај спортско-рекреативно-музички догађај свечано је отворио секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег-Нови, Василије Ћуковић, који је са директорицом ЈУК “Херцег фест” Горданом Поробић Крцуновић и спонзором овог догађаја Слободаном Радовићем Крушом уручио пехаре и признања такмичарима.
Доброј атмосфери допринијела је дубровачка клапа “Каше”, чији чланови су пожељели да наредне године и као такмичари учествују на Пицигину.
Првонаграђену екипу “Полакоте“ чинили су: Зоран Песторић, Илија Преочанин, Тихомир Марић, Срђан Гецај и Дејан Шофранац. За другопласирани тим “Што’ш пит’“ наступили су: Илија Дотлић, Владимир Черевицки, Бранислав Стевић, Михаило Вуксановић, Марко Вуковић и Ненад Пантелић, а за „Гот“: Вуксан Стаменковић, Дејан Дабовић, Синиша Ђаковић, Иван Ћиро Преочанин и Нено Табаковић.
Награђени су најмлађи и најстарији учесници такмичења: Јанко Дамјановић 2008. годиште, члан екипе “Декаденција“ и Зоран Песторић 1966. годиште, члан екипе „Полакоте“.
У петом такмичењу у пицигину, поред три првопласиране екипе, наступили су и: “Машкаре”, “Пуноглавци”, “Боско”, “Декаденција”, , “Арсенал”, “Смећари”, “853” и “Макс”.
Комплетан програм 53. Празника мимозе можете погледати и преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf
Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.
Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Blue line, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Swisslion, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Atera business suites. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег-Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Hercegnovi.cool, Travel Montenegro и РТВ Никшић.