grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У Херцег-Новом потписан Меморандум о разумјевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама

minmemor Данас су министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и предсједник Општине Херцег-Нови Никола Гојковић потписали Меморандум о разумијевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама. Циљ потписивања овог споразума је сарадња државних и локалних власти на унапређивању људских права и слобода и уважавању различитости  ЛГБТ заједнице у Црној Гори.

Меморандумом су дефинисани облици сарадње кроз међусобне консултације, размјену информација и предузимање других заједничких мјера и активности ради успостављања толерантног окружења према ЛГБТ особама у локалној заједници.
- Ријеч је о заштити основних људских  права веома рањиве друштвене групе. Желимо да кроз ове меморандуме успоставимо сарадњу са локалним самоуправама која ће значити не само заштиту  особа  другачије сексуалне оријентације него и њихову потпуну интеграцију у нашем друштву, рекао је министар Нумановић.
Ови Меморандуми су пут за наш заједнички институционални рад.

Саговорници су оцијенили како је неопходан континуиран рад на даљем унапређењу поштовања и заштите људских права и слобода, посебно веће толеранције и уважавања различитости како би се у црногорском друштву сви осјећали потпуно сигурним и једнаким.
До сада је Меморандум потписан са општинама Котор, Будва, Бар, Улцињ, Главним градом и Пријестоницом.