logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Одржана централна јавна расправа на Нацрт Статута Општине Херцег-Нови

SattutCJRas25092018Централна јавна расправа на Нацрт Статута Општине Херцег Нови одржана је јуче поподне у Великој сали Скупштине Општине Херцег-Нови.

Присутним грађанима детаље Нацрта новог Статута предочили су чланови Комисије за израду Нацрта Наташа Мусић Поткоњак и Василије Бјелетић, као и аутор предлога нових симбола Општине, хералдичар и архитекта Срђан Марловић.
Мусић Поткоњак говорила је о измјенама које доноси Нацрт Статута, а које су у потпуности у складу са новим Законом о локалној самоуправи.
Како је објаснила, разлози за доношење новог Статута општине Херцецег Нови садржани су обавези из члана 201 Закона о локалној самоуправи („Сл.лист ЦГ“ бр.2/18) којим је дефинисано да су општине дужне статуте и друге опште акте ускладити са овим законом у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу закона.
Оно што је најзначајније, а што се овим Нацртом Статута предлаже су нови симболи Општине Херцег Нови – грб и застава, истакла је Мусић Поткоњак. Празник града остаје као и до сада, Дан ослобођења – 28. октобар.
При изради симбола аутор је поштовао законске одредбе да они морају бити у складу са културним, историјским и природним обиљежјима града, казала је Мусић Поткоњак, и додала да је у току процес усаглашавања са Министарством јавне управе, које треба да да сагласност на нове симболе.
Образложила је измјене које доноси Нацрт Статута, у складу са Законом о локалној самоуправи, а које се тичу послова Општине, располагања имовином,  надлежности и рада Предсједника, Скупштине општине и органа управе, затим поступака, услова и критеријума за избор и именовања, учешћа грађана, јавности и транспарентности рада.
Предлог нових симбола и детаљно образложење сваког од елемената присутнима је представио аутор Срђан Марловић.
Подсјећамо, у марту ове године одржана је јавна презентација предложених нових симбола Херцег Новог, на којој је велика већина заинтересованих грађана подржала Марловићево рјешење.
Поред рјешења за заставу града, представљени су: мали основни грб који има право да користи сваки грађанин и институција са сједиштем у Херцег Новом, средњи општински грб-грб локалне самоуправе, који имају право да користе сви секретаријати, службе и агенције чији је оснивач Општина, велики грб-свечани грб града, а који је уједно и грб предсједника Општине и предсједника Скупштине, као и главног администратора. Коришћене су плава, златна и сребрна боја.
Јавна расправа на Нацрт Статута Општине Херцег Нови почела је 11. септембра, трајала 15 дана и завршава данас. Увид у Нацрт Статута омогућен је на сајту локалне управе, објављивањем у медијима, као и у штампаној форми, у Општини и свим мјесним заједницама.
Јавну расправу на Нацрт Статута Општине спровела је Комисија за израду Нацрта Статута Општине Херцег Нови и Предлога Пословника Скупштине Општине Херцег Нови. Све примједбе, предлози, сугестије и  мишљења који су достављени у писменој и електронској форми, као и на централној јавној расправи, Комисија ће размотрити и уврстити у Извјештај о спроведеној јавној расправи.